U trendu

Papa Franja u ponedeljak slavi 10. godišnjicu svog izbora

VATIKAN – Papa Franja u ponedeljak slavi 10. godišnjicu svog izbora, daleko nadmašivši dve ili tri godine koliko je prvobitno pretpostavljao da će obavljati tu dužnost .
Papa Franja (86) odustao je od govora o penzionisanju i nedavno je opisao papstvo kao posao za ceo život, podseća AP.

Prvi latinoamerički papa u istoriji već je ostavio trag i mogao bi imati još veći uticaj u godinama koje dolaze, ukazuje američka agencija.

Ipak, pre jedne decenije, argentinski jezuita je bio toliko uveren da neće biti izabran za papu da je zamalo propustio poslednje glasanje dok je razgovarao sa kolegom kardinalom ispred Sikstinske kapele.
Papa Franja je u početku umanjivao značaj problema seksualnog zlostavljanja sveštenstva na način koji je naterao žrtve takvog nasilja da se zapitaju da li je shvatio razmere tog problema.
Tokom posete Čileu, pet godina nakon početka svog pontifikata, papa je otkrio ozbiljnu nesaglasnost između onoga što su mu čileanski biskupi rekli o ozloglašenom slučaju i stvarnosti: stotine ili hiljade čileanskih vernika su decenijama silovani i zlostavljani od strane katoličkih sveštenika.
Papa Franja je od tada doneo niz mera koje imaju za cilj da crkvenu hijerarhiju pozovu na odgovornost, ali rezultati su bili različiti.
Papa Benedikt je uklonio oko 800 sveštenika, ali sedeći problem je seksualno i psihičko zlostavljanje odraslih koje vrše katolički sveštenici čega je papa Franja bio svestan.

Naime, novi slučaj se tiče jednog od njegovih kolega jezuita, ali izgleda da nema volje da se preduzme odlučna akcija, ukazuje američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar