U trendu

Papa Franja u ponedeljak slavi 10. godiĆĄnjicu svog izbora

VATIKAN – Papa Franja u ponedeljak slavi 10. godiĆĄnjicu svog izbora, daleko nadmaĆĄivĆĄi dve ili tri godine koliko je prvobitno pretpostavljao da će obavljati tu duĆŸnost .
Papa Franja (86) odustao je od govora o penzionisanju i nedavno je opisao papstvo kao posao za ceo ĆŸivot, podseća AP.

Prvi latinoamerički papa u istoriji već je ostavio trag i mogao bi imati joĆĄ veći uticaj u godinama koje dolaze, ukazuje američka agencija.

Ipak, pre jedne decenije, argentinski jezuita je bio toliko uveren da neće biti izabran za papu da je zamalo propustio poslednje glasanje dok je razgovarao sa kolegom kardinalom ispred Sikstinske kapele.
Papa Franja je u početku umanjivao značaj problema seksualnog zlostavljanja sveĆĄtenstva na način koji je naterao ĆŸrtve takvog nasilja da se zapitaju da li je shvatio razmere tog problema.
Tokom posete Čileu, pet godina nakon početka svog pontifikata, papa je otkrio ozbiljnu nesaglasnost između onoga ơto su mu čileanski biskupi rekli o ozloglaơenom slučaju i stvarnosti: stotine ili hiljade čileanskih vernika su decenijama silovani i zlostavljani od strane katoličkih sveơtenika.
Papa Franja je od tada doneo niz mera koje imaju za cilj da crkvenu hijerarhiju pozovu na odgovornost, ali rezultati su bili različiti.
Papa Benedikt je uklonio oko 800 sveĆĄtenika, ali sedeći problem je seksualno i psihičko zlostavljanje odraslih koje vrĆĄe katolički sveĆĄtenici čega je papa Franja bio svestan.

Naime, novi slučaj se tiče jednog od njegovih kolega jezuita, ali izgleda da nema volje da se preduzme odlučna akcija, ukazuje američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar