U trendu

Papa Franja u poseti Južnom Sudanu

DŽUBA – Papa Franja stigao je danas u posetu Južnom Sudanu, afričkoj državi koja se bori sa ratom, siromaštvom i poplavama, u okviru zajedničkog „hodočašća za mir“ sa svojim anglikanskim i škotskim prezbiterijanskim kolegama.

Papu će tokom boravka u Južnom Sudanu pratiti kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi, koji je vođa globalne anglikanske zajednice, i moderator Generalne skupštine Škotske crkve Ijen Grinšilds, javio je Rojters.

Očekuje se da će papa održati govor kasnije danas na sastanku sa vlastima, diplomatama i predstavnicima civilnog društva, a u sutra će se sastati sa grupom interno raseljenih, dok će u nedelju služiti misu pre povratka u Rim.

Južni Sudan se odvojio od Sudana da bi postao nezavisna država 2011. godine nakon decenija sukoba, ali je građanski rat izbio 2013.

Uprkos mirovnom sporazumu iz 2018. godine, nasilje i glad i dalje vladaju Južnim Sudanom, a uoči papinog dolaska ubijeno je 27 ljudi u sukobu stočara i
lokalne milicije.

Papa Franja je želeo da poseti Južni Sudan godinama, ali je svaki put morao da odloži putovanje zbog nestabilne situacije na terenu.

Papa Franja je pre posete Južnom Sudanu boravio u Kongu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.