U trendu

Papa posetio memorijalni centar u Jerevanu

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja posetio je danas memorijalni centar u Jerevanu, glavnom gradu Jermenije, rekavši da svet nikada ne treba da zaboravi jermenske žrtve u vreme Otomanskog carstva.

Papa Franja je govorio nekoliko sati pošto je osudio genocid nad Jermenima, u govoru u predsedničkoj palati u Jerevanu, i dva puta je izgovorio tu reč, koju Turska smatra neprihvatljivom.

On je položio venac na spomenik i stajao pognute glave, u tihoj molitvi, dok su ga sveštenici blagoslovili, a hor izveo himne.

„Molim se ovde, s tugom u srcu, da se takva tragedija nikada ne ponovi, da čovečanstvo nikada ne zaboravi i da će znati kako da dobrotom pobedi zlo“, naveo je papa u knjizi žalosti u Spomen kompleksu genocida nad Jermenima.

On je dodao da sećanje predstavlja izvor mira i budućnosti.

Franja boravi u trodnevnoj poseti Jermeniji, a posle memorijalnog centra na brdu Cicernakaberd u Jerevanu,  održaće misu u severozapadnom gradu Gjumri.

Papa Franja je u petak osudio genocid nad Jermenima 1915/1916. u vreme Otomanskog carstva. Ta reč nije se nalazila u papinom ranije podeljenom govoru. On ju je jednom ranije upotrebio, i to kada je govorio o ovom masakru u Vatikanu u aprilu 2015, što je naišlo na negodovaje Ankare koja ne priznaje da je masovan pokolj Jermena u Otomanskom carstvu bio genocid.

Turska nema diplomatske odnose sa Jermenijom zbog različitog tumačenja tog dogadjaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.