U trendu

Papa se u Čileu sastao sa žrtvama zlostavljanja

Papa Franja sastao se sa grupom žrtava koje su zlostavljali sveštenici u Čileu, plakao je sa njima i zatražio od njih oproštaj za „nenadoknadivu štetu“ koja im je naneta, rekao je njegov portparol.

Poglavar Rimokatoličke crkve je takodje rekao da razume „bol“ sveštenika koji su smatrani kolektivno odgovornim za zločine nekolicine, rekao je sinoć porptarol Vatikana Greg Berk.

Papa Franja je svoj prvi puni dan posete Čileu posvetio skandalu seksualnog zlostavljanja od strane sveštenika. Čileanci su posebno ogorčeni što je crkva godinama prikrivala te navode.

Zbog tog prikrivanja postoji veliki otpor papinoj poseti, organizovani su protesti a tokom noći su zapaljene tri crkve. Policija je juče koristila suzavac da razbije demonstracije protiv pape u Santijagu, ispred mesta gde je on održao misu u tom gradu.  

Uprkos incidentima veliki broj Čileanaca došao je da vidi papu, a na misi juče je učestvovalo oko 400.000 ljudi.

Ranije juče papa se sastao sa predsednicom Čilea Mišel Bašle, poslanicima i sudijama i drugim zvaničnicima kojima je preneo bol i sramotu koju oseća zbog toga što su neki čileanski sveštenici zlostavljali decu koja su im bila poverena.

Papa nije imenom naveo najozloglašenijeg čileanskog sveštenika pedofila, Fernanda Karadima, kome je 2011. Vatikan zabranio dalje obavljanje svešteničkih dužnosti i osudio ga na doživotno kajanje i molitve zbog seksualnog zlostavljanja dece.

Papa Franja je kritikovan u Čileu zbog odluke 2015. da imenuje biskupa Huana Barosa, optuženog da je prikrivao izveštaje o seksualnom zlostavljanju Karadime, za biskupa južnog grada Osorna. Baros je demantovao da je znao bilo šta o tom zlostavljanju, ali mu Čileanci ne veruju.   

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.