U trendu

Parastos i pomen žrtvama u Donjoj Gradini 23. aprila

BANJALUKA – Centralna manifestacija obeležavanja pomena žrtvama zločina-genocida Nezavisne Države Hrvatske (NDH) u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini biće održana u nedelju, 23. aprila, uz masovno učešće građana i učenika iz svih osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj i prisustvo najviših zvaničnika Srpske i Srbije.

Dan ranije u Domu kulture u Kozarskoj Dubici biće održana Memorijala akademija „Zavjet sjećanju“.

S ciljem da ovi komemorativni događaji budu obeleženi na adekvatan i dostojanstven način, u Opštini Kozarska Dubica danas je održan sastanak Organizacionog odbora na nivou lokalne zajednice, a sastankom je predsedavao zamenik načelnika opštine Kozarska Dubica Marko Tankosić.

Na sastanku je konstatovano da će ovogodišnju Centralnu manifestaciju obeležavanja pomena žrtvama zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini obeležiti masovno učešće građana i učenika iz svih osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj, uz prisustvo najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije.

Članovi organizacionog odbora utvrdili su obaveze svih nadležnih službi, organizacija i preduzeća, a najavljeno je da će se naredni sastanak Izvršnog odbora za obeležavanje stradanja žrrava zločina genocida u logoru Jasenovac i Donjoj Gradini održati u poneđeljak, 10. aprila, u Spomen-području Donja Gradina, prenela je Srna.

Republičkim odborom za obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini predsedava predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a programom komemoracije okupljanje učesnika 23. aprila u Donjoj Gradini planirano je od 9.30 do 10.00 časova.

Venci i cveće u pomen jasenovačkim žrtvama biće položeni u 10.00 časova u Spomen-području Donja Gradina, a parastos i pomen žrtvama, koji uključuje srpsku, jevrejsku i romsku molitvu počeće u 10.30 časova.

Obeležavanje Dana sećanja na jasenovačke žrtve počeće u 8.30 časova svetom arhijerejskom liturgijom u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.

Memorijalna akademija „Zavjet sjećanju“ biće održana 22. aprila u Domu kulture u Kozarskoj Dubici u 19.00 časova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar