U trendu

Pariz: Među 1.000 privedenih na protestima, 100 maloletnika

PARIZ – Pariski državni tužilac izjavio je da je skoro 1.000 ljudi, od kojih 100 maloletnika, zadržano u pritvoru posle nasilnih protesta u francuskoj prestonici za vikend.

Remi Hajc je na konferenciji za novinare rekao da je kancelarija tužilaštva tražila preliminarnu optužnicu protiv osobe za koju se veruje da je odgovorna za ispisivanje grafita na Trijumfalnoj kapiji prošlog vikenda.

Protiv 13 osoba već je podignuta preliminarna optužnica zbog vandalizma, prenosi AP.

Kako je naveo tužilac, većina privedenih nema policijski dosije i većinom su u pitanju muškarci mlađi od 40 godina iz različitih regiona koji došli na proteste u Parizu u subotu.

Francuski predsednik Emanuel Makron planira da sutra okupi nacionalne i lokalne zvaničnike kako bi čuo njihove predloge o ovom „teškom trenutku kroz koji nacija prolazi“.

Cilj je da se mobilišu predstavnici političkih, ekonomskih i društvenih snaga Francuske u pokušaju da se zaustavi spirala protesta, prenosi AP, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika Jelisejske palate.

Francuski predsednik se sprema i da objavi značajne stvari, rekao je vladin portparol dan nakon nasilnih protesta „žutih prsluka“ u Francuskoj.

„Predsednik Republike će naravno dati značajnu izjavu“, rekao je portparol vlade Benjamin Grivo za televiziju LCI.

On nije izneo detalje o trenutku ili sadržaju onoga što bi Makron mogao da objavi, prenosi Rojters.

Makronovi saradnici takođe su najavili u petak da će se predsednik obratiti naciji početkom sledeće nedelje.

Makron je već ukinuo najavljeno povećanje taksi na gorivo, ali taj potez nije okončao proteste pripadnika pokreta „žutih prsluka“ koji zahtevaju manje poreze, povećanje minimalne zarade i penzija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar