U trendu

Pariz osudjuje tursku volju da podstakne mržnju prema Francuskoj

Francuski šef diplomatije Žan-Iv Le Drian osudio je volju Turske da „podstiče mržnju“ protiv Francuske i njenog predsednika Emanuela Makrona navodeći da će francuski ambasador već danas da se vrati nazad „na konsultacije“.

Le Drian je u avionu na putu za Mali osudio „nedopustivo ponašanje“ jedne zemlje saveznika.

On je rekao u saopštenju da se na nedostatak bilo kakve zvanične osude ili izraza solidarnosti turskih vlasti posle napada na profesora u Francuskoj od pre nekoliko dana nadovezuje propaganda mržnje i klevete protiv Francuske.

Francuska je primetila nedostatak solidarnosti i nekih drugih zemalja posle ubistva profesora istorije i geografije Samuela Patija kome je odsekao glavu radikalizovan mladić čečensko ruskog porekla zato što je pokazao karikature proroka Muhameda na času o slobodi izražavanja.

Le Drian je takodje osudio „direktne uvrede upućene predsedniku (Emanuelu Makronu) izražene na najvišem nivou turske države“.

Kao posledica toga opozvan je turski ambasador u Francuskoj Erve Magro i već se danas vraća u Francusku na konsultacije, dodao je ministar. Francusko predsedništvo juče je objavilo da poziva nazad svog ambasadora u Turskoj posle novih napada turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na Emanuela Makrona.

Turski lider je pre dve nedelje osudio kao provokaciju Makronove izjave o „islamskom separatizmu“ i potrebi da se islam u Francuskoj „strukturira“ u vreme kada vlada sprema predlog zakona o borbi protiv separatzima.

Erdogan je juče rekao u televizijskom obraćanju da Makron treba da proveri mentalno zdravlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.