U trendu

Pariz: Oživljavanje Normandijskog formata dobar signal

PARIZ – Pregovori u Parizu o oživljavanju Normandijskog formata uspeli su da obavežu Rusiju da se ponovo uključi u proces, rekao je danas izvor iz kabineta francuskog predsednika za Rojters.

Zvaničnik je naveo da je to dobar signal i važan korak za smirivanje tenzija, i da, iako velike razlike i dalje postoje, veruje da bi one mogle biti rešene na sastanku u Berlinu za dve nedelje.

Prema njegovim rečima, to je prvi put u više od dve godine da se Normandijski format dogovorio o bilo čemu, kao i da je sporazum o bezuslovnom prekidu vatre ključan u trenutnom kontekstu.

„Ovaj sastanak je bio test. Mislim da smo danas videli da su Rusi voljni da deeskaliraju na ovu temu, a videćemo da li će se to potvrditi za dve nedelje“, rekao je francuski zvaničnik, navodi Rojters.

Savetnici predsednika Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke koji su se sastali u Parizu u okviru pregovora Normandijske četvorke, u zajednickom saopštenju danas su potvrdili svoju posvećenost održanju prekida vatre na istoku Ukrajine dogovorenog sporazumom iz Minska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.