U trendu

Pariz: Protest policije zbog napada na jednu policijsku bazu

PARIZ – Francuski policajci protestovali su danas ispred svojih stanica nakon što su desetine napadača u predgrađu Pariza tokom vikenda napali jednu policijsku bazu metalnim šipkama i salvom pirotehničkih sredstava.

Policajci su se okupili ispred sedišta pariške policije, držeći transparente na kojima je pisalo „Napadnuta policija, građani u opasnosti“, preneo je Rojters.

U predgrađu Šampinji, gde žive građani sa niskim prihodima, a gde su se dogodili nemiri u subotu, policija je nosila slogan: „Vaša bezbednost ima cenu. Želimo zaštitu i priznanje“.

Francuska policija je pod pritiskom nakon niza medijskih izveštaja u kojima je ovog leta otkriven endemski rasizam i krajnje desničarsko raspoloženje među policajcima.

Francuski predsednik Emanuel Makron treba da se sastane sa sindikatima policije u četvrtak u pokušaju da reši nezadovoljstvo.

Ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmani rekao je da vlada
želi da izmeni zakon o bezbednosti kojim će pirotehnička sredstva biti definisana kao vrsta naoružanja i zabraniti njegovu prodaju, ukljucujući i preko interneta.

Policijski sindikati su to osudili kao neadekvatan gest i naveli da je na ulici potrebno više policajaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.