U trendu

Parlament Australije osudio bivšeg premijera Morisona zbog tajnih ovlašćenja

SIDNEJ – Parlament Australije osudio je danas bivšeg australijskog premijera Skota Morisona jer je sebi dao tajna ovlašćenja dok je bio na vlasti, izražavajući formalno na taj način protivljenje poslanika njegovoj odluci da tokom pandemije tajno vrši i funkcije više ministara.

Ovaj postupak australijskog parlamenta poznat je pod nazivom „cenzura“ i na taj način parlament formalno izražava neslaganje poslanika.

Takvi predlozi su retki i uglavnom simbolični, ali mogu imati političke posledice.

Morison je u parlamentu rekao da, gledajući unazad, veruje da su njegove odluke bile nepotrebne i da im je nije dao dovoljnu pažnju.
Morison je ocenio da je njegova osuda u parlamentu vezana za političko zastrašivanje i odmazdu, objavio je Bi-Bi-Si.
Većina njegovih kolega iz koalicije desnog centra podržala je to gledište, ali je jedna poslanica Bridžit Arčer rekla da ne prihvata Morisonovo objašnjenje i podržala je osudu.

Ispostavilo se u avgustu prošle godine da je Morison sebi dao tajna ovlašćenja i ministra zdravlja, finansija, trezora, unutrašnjih poslova i resursa tokom dve godine pre nego što je izgubio vlast u maju ove godine.
Većina ministara nije znala da deli portfelje sa Morisonom i on je zbog toga bio široko kritikovan, uključujući i bliske kolege.
Morison, sada poslanik, rekao je da su te odluke donete u specifično vreme dok je vladala pandemija korone.
Istraga je pokazala da su njegova imenovanja bila zakonita i da je svoja dodatna ovlašćenja iskoristio samo jednom – da poništi odluku ministra o pitanju koje nije u vezi sa pandemijom.
Ta istraga je, međutim, zaključila da je Morison fundamentalno potkopao odgovornost vlade.

Druga istraga je pokazala da je većina njegovih imenovanja imala malu ili nikakvu vezu sa pandemijom.

Vlada premijera Entonija Albanezea već je obećala donošenje novih zakona koji bi zahtevali da sva slična imenovanja budu javno objavljena u budućnosti.
Albanez je rekao da je parlament dužan da osudi postupke njegovog prethodnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.