U trendu

Pastor: Za konkretizovanje dunavske saradnje

ULM – Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, učestvovao je u nemačkom gradu Ulmu na svečanom otvaranju 12. Međunarodnog festivala dunavskih gradova i regija i tom prilikom istakao da je pokrajina više od dve decenije aktivan učesnik događaja i inicijativa koje za cilj imaju jačanje i konkretizovanje dunavske saradnje.

Govoreći na svečanoj ceremoniji otvaranja ovog tradicionalnog okupljanja gradova i regija koje spaja reka Dunav, Pastor je naglasio i da je Vojvodina zajedno za gradom Ulmom i nemačkom pokrajinom Baden-Virtemberg najviše posvećena naporima da podunavski gradovi i regije istraju u nameri partnerstva i umreženosti, saopštila je Skupština AP Vojvodine.

Odgovarajući na pitanja, Pastor je istakao da su nedavne odluke u vezi sa izostankom napredovanja naše zemlje i zemalja Zapadnog Balkana u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, bile predvidive.

„Razočarani smo odnosom, a posebno nedostatkom ozbiljnosti u pristupu. Hteo to neko da prizna ili ne hteo, naša zemlja i čitav prostor našeg regiona nedvosmisleno jesu deo evropskog prostora. Iz tog razloga nikome ne možemo dozvoliti da nam jednostrano drži lekcije o evropskim vrednostima“, rekao je Pastor.

On je naglasio da će Srbija bez obzira na nepravičan odnos, sama zbog sebe i svojih građana nastaviti da napreduje, gradi i modernizuje.

Pastor se zajedno sa potpredsednicima Skupštine APV Damirom Zobenicom i Aleksandrom Maletić, na marginama svečanog otvaranja susreo i sa ministarkom evropskih poslova i regionalne saradnje Bavarske Melani Huml i državnim sekretarom u Ministarstvu ekonomije i turizma Baden-Virtemberga Patrikom Rapom.

Pastor je ukazao i na ogroman značaj dosadašnjih nemačkih investicija u Srbiju i Vojvodinu, ocenivši da i dalje postoji ogroman potencijal za jačanje regionalnih, pre svega ekonomskih odnosa.

Međunarodni festival dunavskih gradova i regija u Ulmu održava se svake druge godine u ovom nemačkom gradu. Predstavnci AP Vojvodine učestvuju na ovom festivalu blizu dve decenije, a Vojvodina je jedan je od inicijatora i glavnih aktera saradnje dunavskih gradova i regija.

Saradnja Skupštine AP Vojvodine i Parlamenta Baden-Virtemberga institucionalizovana je 2014. godine potpisivanjem zajedničke Izjave o namerama. Tokom trajanja festivala održavaju se i brojni kulturno-umetnički programi, sa ciljem promocije turističkih i drugih potencijala gradova i regija iz 10 dunavskih zemalja, a festival poseti desetine hiljada ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.