U trendu

Patrijarh: Danas je veliki praznik i velika radost za SPC

PODGORICA – Patrijarh srpski Porfirije poručio je večera u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici da je današnji dan veliki praznik i velika radost za SPC, koju smo, kako je rekao, spremni da kao pravoslavni hrišćani podelimo sa svima – braćom i sestrama rimokatolicama, sa decom Avramovom, sa braćom Jevrejima i braćom muslimanima sa kojima smo isto tako isprepletani širom Balkana i u Crnoj Gori.

„Svima njima pružamo ruku barstva i sa njima delimo našu radost delimo, njima širio svoje srce“, porucio je patrijarh velikom broju građana okupljenim ispred podgoričkog hrama tokom njegove prve posete Crnoj Gori otkada je na toj dužnosti.

Patrijarh je rekao da SPC čezne i želi iz svega srca i dubine svoje duše da u miru i ljubavi Hristovoj, kako je kazao, zagrlimo ovu našu braću ovde u Crnoj Gori, koja su nam najbliža, koja su na najrođenija, a koja danas nas ovde sabrane na ovom skupu ne prepoznaju ili ne priznaju za braću i nazivaju nas najpogrdnijim imenima.

„Mi tu naš braću grlimo čitavom svojom dušom i molimo se da ih Gospod odobovolji ali nas i naša srca proširi do nebesa da u njih uđu, ali da ih iz njih nikada nemaju izlaz“, rekao je patrijarh.

Obraćajući se prisutnima sa draga braćo i sestre i veličanstveni sabore, patrijarh je rekao da bi „danas i ovde najradije sve vas kao i sve ljude Crne Gore smestio u svoje srce, zakjučao i zajdno sa vama popeo se na Ostrog i prepustio bi se molitvama svetog Vasilija Ostroškog, a onda bude taj koji nam daje uputstva kojim putem da idemo, kojim rečima da opštimo jedni sa drugima“.

„Najradije bi se ćutke spustio u kriptu u kojoj su sveže kosti i telo velikog arhipastiara opustošene mrtve Crne Gore, u kriptu u kojoj se nalazi telo našeg i vašeg blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija“, poručio je.

Poželeo je, ističe, da tamo, u kripti, ćutke čuju šta ima da im poruči, jer i ako je „u našoj blizini imao nedoumice, u Hristovoj blizini ih zasigurno nema, jer mir Hristov je jedan prirodan i normalan, zdrav i ispravan za živote svih nas zajedno“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.