U trendu

Patrijarh Porfirije krajem aprila u Mrkonjić Gradu

BANJALUKA – Patrijarh srpski Porfirije boraviće 29. i 30. aprila u Mrkonjić Gradu, gde će biti osveštan novoobnovljeni Hram Rođenja Presvete Bogorodice, koji je teško oštećen u poslednjem ratu 1995. godine, kada ga je granatirala hrvatska vojska.

Starešina Hrama Savo Janković rekao je da je poseta srpskog patrijarha od velikog značaja i veliki blagoslov.

„Dolazak patrijarha Porfirija ima veliki značaj i daje snagu svima nama, da nas pouči, da nas blagoslovi i da nam da snage da nastavimo sa dobrim i čestitim delima“, istakao je protojerej-stavrofor Janković.

Starješina Hrama naveo je da patrijarh u Mrkonjić Grad dolazi na poziv episkopa bihaćko-petrovačkog i rmanjskog Sergija da osvešta ovaj hram, koji je uvek delio sudbinu srpskog naroda ovog kraja i stradao sa njim.

Prota Janković je istakao da je Hram Rođenja Presvete Bogorodice potpuno rekonstruisan, te da je sve rađeno na najkvalitetniji način.

„Obnova je počela 2013. godine, Hram je pokriven bakrom, postojeći stubovi su ojačani novim betonskim stubovima, urađene su kvalitne kamene fasade, kameni podovi i uvedeno grejanje. U unutrašnjosti hrama sve urađeno onako kako se najbolje znalo i moglo „, kaže Janković, prenela je Srna.

U obnovi su, kaže, učestvovali parohijani, lokalna zajednica, kao i republičke institucije.

Hram Rođenja Presvete Bogorodice podignut je na mestu drevne crkvice koja je izgorela u požaru, a koji je 1883. godine zahvatio Varcar Vakuf – kako se nekada zvao ovaj grad.

Stradao je i u Drugom svetskom ratu, a 1995. su ga granatirale i zapalile neprijateljske jedinice hrvatske vojske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.