U trendu

Pejčinović-Burić: Srbija nije spremna da se suoči s prošlošću

ZAGREB – Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović-Burić izjavila je juče na sastanku Saveta za spoljne poslove EU da Srbija nije spremna da se suoči s prošlošću, otežavajući tako rešavanje ratnog nasleđa, kao što je sudbina nestalih i suđenje ratnim zločincima.

„U Srbiji, nažalost, i dalje nema političke volje za suočavanje s prošlošću i odustajanje od ideologije iz 90-tih godina prošlog veka, što ozbiljno dovodi u pitanje spremnost za rešavanje drugih pitanja koja su posledica raspada bivše države, kao što je pitanje granica ili onih koja su posledica agresije na Hrvatsku, kao što su pitanja nestalih ili suđenja za ratne zločine“, objavilo je hrvatsko ministarstvo navode Pejčinović-Burićeve, prenosi Hina.

Navedeno je da je ona „u vezi s dijalogom Srbije i Kosova istakla potrebu smirivanja situacije i izbegavanja daljih provokativnih poteza, kao i neophodnost stvaranja atmosfere koja će omogućiti konstruktivni nastavak dijaloga“.

U saopštenju se navodi da je šefica hrvatske diplomatije takođe ponovo upozorila na važnost poštovanja Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, kao i odluka ustavnog suda u formiranju vlasti nakon izbora i u reformi izbornog zakonodavstva.

„Stvarna jednakopravnost konstitutivnih naroda ključ je unutrašnje stabilnosti i funkcionalnosti BiH“, rekla je Pejčinović-Burićeva, aludirajući na izbor glasovima Bošnjaka Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.