U trendu

Pejović: Bilo je pitanje dana kada će biti raspisani parlamentarni izbori u CG

PODGORICA – Programski direktor UZOR-a Marko Pejović, povodom zakazivanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori za 11.jun, ocenio je večeras za Tanjug da je bilo samo pitanje dana kada će do toga doći, jer se, kako je naveo, Crna Gora već tri godine nalazi u insticucionalnoj i političkoj krizi.

Pejović tvrdi da parlamentarna većina od 2020.godine stavlja, kako kaže, partijski interes iznad javnog, te dodaje da su dve vlade u tom periodu izgubile poverenje u Skupštini Crne Gore.

“Kontroverznim izmenama Zakona o predsedniku, koje je izglasala parlamentarna većina, samo su dodatno otvorile prostor Milu Đukanoviću kao predsedniku Crne Gore da iskoristi ovaj, trenutno važeći zakon, u pravnom poretku Crne Gore u svoju političku korist, ali vešto izbegavajući da se na njega pozove već na član 92 Ustava Crne Gore”, rekao je on.

Smatra da je neverovatna reakcija stranaka parlamentarne većine jer su, kaže, upravo oni izglasali izmene Zakona o predsedniku i permanentno tražili vanredne parlamentarne izbore.

“A sada se protive ukazu o raspuštanju i odluci o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora. Međutim, njihova reakcija ne čudi, jer su svesni nove konstalacije političkih snaga, znatno drugačije od rezultata izbora 2020. godine i ulaska Pokreta Evropa sad na političku scenu”, tvrdi Pejović.

Kako kaže, veruje da će stranke nove parlamentarne većine pokušati sve da urade da ospore ukaz i odluku, ali da u krajnjem neće ništa uticati na održavanje potrebnih prevremenih parlamentarnih izbora.

Ocenjuje da su predsednički izbori i kampanja jedan probni test za prevremene parlamentarne izbore.

“Iako se situacija dosta iskristalisala u toku prethodnog perioda (URA podržala Demokrate, SNP podržao DF) i ako možemo naslutiti koje će stranke biti u koaliciji na predstojećim parlamentarnim izborima, ovde će biti interesantno kako će rezultati predsedničkih izbora uticati na takve najave i saradnje stranka u susret prevremenim parlamentarnim izborima”, rekao je Pejović.

Pejović ne veruje da će doći do značajne razlike između rezultata na predsedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima, ali da će stranke biti značajno više posvećene mobilizaciji biračkog tela za vanredne parlamentarne izbore, jer su mnogo značajniji od predsedničkih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.