U trendu

Peking: Centri za pomoc Kinezima u Holandiji nisu policijski

PEKING – Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da kancelarije u Holandiji nisu policijske stanice, već centri za pomoć kineskim građanima za obnovu dokumenata, dan nakon što je holandska vlada naredila zatvaranje zbog istrage o njihovima aktivnostima.

Holandska vlada je prošle nedelje najavila da istražuje da li su kancelarije radile ilegalno u ime Pekinga, nakon reportaže holandske televizije da su dve takve stanice radile bez zvaničnog diplomatskog statusa, obavljajući zadatke kao što je, između ostalog, obnavljanje vozačkih dozvola za građane Kine na daljinu.

Istraga je započeta nakon navodnog uznemiravanja jednog kineskog disidenta koji živi u Holandiji, što je kineska ambasada u Hagu negirala, preneo je Rojters.

U utorak je holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hoekstra napisao na svom Tviter nalogu da „nije tražena dozvola“ od Holandije za otvaranje ovih kancelarija, i da zato holandsko ministarstvo spoljnih poslova traži da se kancelarije zatvore.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan je negirao optužbe da Kina nije obavestila Holandiju o ovim kancelarijama, i dodao da te kancelarije nisu policijske stanice već je njihov cilj da pomognu kineskim građanima koji podnesu zahtev za obnavljanje vozačke dozvole putem interneta, kao i usluge fizičkog pregleda.

„U službi rade volonteri, entuzijastični Kinezi koji žive u inostranstvu, a ne kineski policajci“ i istakao da se nada da „zainteresovane strane neće iznositi nerazumne tvrdnje“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar