U trendu

Peking poziva SAD da održe obećanje po pitanju Tajvana

Ministarstvo spoljnih poslova Kine pozvalo je SAD da održe obećanje po pitanju Tajvana i da „ne nastavljaju pogrešnim i opasnim putem“, nakon što je saopšteno da su se američki zvaničnici sastali sa predstavnicima Tajvana.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), američki ambasador u Holandiji Pit Hoekstra početkom sedmice se sastao sa „tajvanskim predstavnikom u toj zemlji“ u američkoj ambasadi, nakon što je američki državni sekretar Majk Pompeo poništio ograničenja interakcija zvaničnika SAD i Tajvana.

U isto vreme, tajvanski predstavnik u SAD Sijao Bikim je održao sastanak iza zatvorenih vrata sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Klarkom Kuperom (Clarke Cooper), dodaje CMG.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Lidjijen je naveo da „princip jedne Kine predstavlja ključnu premisu kinesko-američkih odnosa“.

U tri zajednička saopštenja Kine i SAD, Vašington je priznao da „postoji samo jedna Kina, da Tajvan predstavlja deo te Kine“ i obećao da će „gradjani SAD zadržati kulturne, komercijalne i druge nezvanične odnose sa gradjanima Tajvana“, dodao je Džao.

On je naglasio da „SAD moraju da održe to svoje obećanje“.

Odnos prema Tajvanu jedan je od ključnih sporova u odnosima Vašingtona i Pekinga koji ostrvo smatra sastavnim delom Kine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.