U trendu

Peking: Šefovi diplomatija Kine i Japana naglasili važnost stabilnih odnosa

PEKING – Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši počeo je danas razgovore u Pekingu sa kineskim kolegom Ćin Gangom, a očekuje se da će Hajaši tražiti brzo oslobađanje japanskog biznismena uhapšenog u Kini pod sumnjom za špijunažu i preneti zabrinutost Tokija zbog teritorijalnog spora.
Hajaši je rekao na početku razgovora da postaje sve važnije da Japan i Kina podržavaju konstruktivne i stabilne bilateralne odnose o kojima su se dogovorili japanski premijer Fumio Kišida i kineski predsednik Si Đinping tokom razgovora na samitu prošlog novembra, uprkos, kako je rekao, „mnogim izazovima“.
Ćin je obećao da će sarađivati sa Hajašijem na promovisanju dalje saradnje i dijaloga da bi dve zemlje mogle da napreduju u rešavanju spornih pitanja, objavio je Kjodo.
Poseta Hajašija je prva poseta jednog japanskog ministra spoljnih poslova Kini od decembra 2019. godine.
Kako je najavljeno, Hajaši će se kasnije danas sastati sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jiem i premijerom Li Ćijangom.

Viši službenik japanske farmaceutske kompanije „Astelas farma“ uhapšen je prošlog meseca u Kini zbog sumnje da se bavio špijunažom.

Tokio je tražio njegovo puštanje na slobodu i omogućavanje konzularnog pristupa japanskom državljaninu, podseća japanska agencija.
Očekuje se da će japanski šef diplomatije izraziti i zabrinutost Tokija zbog ponovljenog ulaska kineskih brodova u vode u blizini ostrva Senkaku pod kontrolom Japana u Istočnom kineskom moru, na koja Peking polaže pravo, kao i zajedničkih vojnih vežbi Kine i Rusije u blizini japanske teritorije.
Takođe se očekuje da će Hajaši naglasiti da je važno očuvanje mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza, kao i da će zatražiti od Kine da igra odgovornu ulogu, zasnovanu na međunarodnom pravu, u angažovanju na postizanju mira i stabilnosti u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar