Pelosi stigla u Maleziju, tenzije rastu zbog posete Tajvanu

Predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi stigla je danas u Maleziju u drugom delu svoje azijske turneje u kojoj treba da poseti i Tajvan, što bi moglo da dovede do eskalacije tenzija sa Pekingom.

Avion u kojem su bili Pelosi i njena delegacija sleteo je u bazu vazduhoplovnih snaga koja je strogo obezbedjena, javila je nacionalna novinska agencija Bernama.

Iako nije bilo zvaničnih najava, lokalni mediji na Tajvanu izvestili su da će Pelosi doputovati u Tajpej večeras, čime bi postala najviši američki zvaničnik u poseti toj zemlji tokom više od 25 godina.

Tri najveća državna novinska lista Tajvana citirala su neidentifikovane izvore koji kažu da će ona sleteti u Tajpej gde će provesti noć nakon posete Maleziji.

Kina, koja Tajvan smatra svojom teritorijom, upozorila je na posledice, rekavši da njena vojska „više neće sedeti skrštenih ruku“ ako Pelosi nastavi turneju.

Bela kuća je juče osudila retoriku Pekinga, rekavši da SAD ne interesuje produbljivanje tenzija sa Kinom i da „neće zagristi mamac niti zveckati oružjem“.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da odluku o tome da li da poseti ostrvo donosi Pelosi i da su članovi Kongresa tokom godina rutinski posećivali Tajvan.

„Nema razloga da Peking potencijalnu posetu u skladu sa dugogodišnjom američkom politikom pretvori u neku vrstu krize ili je koristi kao izgovor za povećanje agresivne vojne aktivnosti“, rekao je Kirbi.

Američki državni sekretar Antoni Blinken pozvao  je Kinu da se „ponaša odgovorno“ u slučaju da Pelosi nastavi posetu.

„Ako se poseta desi, a Kina pokuša da stvori neku vrstu krize ili na drugi način eskalira tenzije, to bi bilo u potpunosti na Pekingu“, rekao je on novinarima u sedištu UN u Njujorku.

Pelosi je juče započela svoju azijsku turneju u Singapuru, ali je njena navodna poseta Tajvanu izazvala zabrinutost u regionu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.