U trendu

Pendarovski u manastiru Prohor Pčinjski povodom Ilindena

SKOPLJE – Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski najavio je danas da će povodom obeležavanja 2. avgusta Ilindena – Dana Republike, u utorak predvoditi državno-crkvenu delegaciju u poseti manastiru Sv. Prohor Pčinjski gde je 2. avgusta 1944. održano prvo zasedanje Antifašističkog sabora narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM).

Tim povodom Pendarovski je obavio telefonske razgovore sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve patrijarhom Porfirijem, objavljeno je na sajtu predsednika Severne Makedonije.

Dvojica predsednika su se u razgovoru, kako se navodi, saglasila da se odnosi dve zemlje odlično razvijaju u više oblasti. Poseta manastiru Sv. Prohor Pčinjski, koja se dešava posle skoro dve decenije, pozitivan je impuls za otvaranje novih poglavlja u međusobnim odnosima, dodaje se.

U razgovoru sa Porfirijem, Pendarovski je zahvalio patrijarhu na odluci da omogući posetu manastiru, koja sledi nakon prihvatanja autokefalnosti MPC – OA od SPC.

U delegaciji koju predvodi predsednik Pendarovski biće članovi Sobranja i Vlade Republike Severne Makedonije i predstavnici Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar