U trendu

Pens: Dobrobit porodice odlučujuća za budućnost sveta

BUDIMPEŠTA – Brak i porodica najvažnija su dimenzija postojanja čoveka, a dobrobit porodice je odlučujuća za budućnost celog sveta, poručio je danas bivši potpredsednik SAD Majk Pens na Četvrtom demografskom samitu u Budimpešti.

Pens je, na panelu, na kojem je pre njega govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ukazao da je ceo svet pogođen teškim pojavama, pandemijom, ekonomskom krizom, što stvara teške uslove iz kojih treba naći izlaz, ali da, takođe, postoji i kriza poverenja građana.

On je poručio da je važno da se nađe način da porodica bude u fokusu svih nas.

Dodao je da je Mađarska primer da se može zaustaviti smanjenje nataliteta, dodajući da je mađarski premijer Orban stavio porodicu u fokus svoje politike i vlade, da su u Mađarskoj obezbeđene subvencije za porodice sa troje dece, a sve je manje abortusa u toj zemlji.

Pens je rekao je da je prethodna administracija u SAD vodila sličnu politiku, jer su želeli da ojačaju poziciju porodica srednje klase u Americi.

„Smanjili smo poreske obaveze, dali pomoć za porodice sa četvoro dece, subvencionirali doprinose za zapošljavanje mladih i pre pandemije uspeli smo da stvorimo jednu od najjačih ekonomija, sa sedam miliona novih radnih mesta. Više miliona porodica smo izdigli iz siromaštva“, rekao je Pens.

Dodao je da se društvo procenjuje na osnovu toga kako se ophodi prema najranjivijima, mladima, starima i onima koji se nisu rodili.

„Danas kada govorimo o tome da treba da zastupamo porodicu i moralne vrednosti, moramo da budemo svesni da je potrebno da se borimo za život“, rekao je Pens, koji je zamerio Kini, kako je rekao zbog „skrnavljenja ljudskih prava i po principu obaveznog abortusa“.

Pens je naveo i da je važan svaki ljudski život, da se svako dete mora zaštiti i da svako dete ima pravo na život.

„Brak i porodica najvažnija su dimenzija postojanja čoveka, a dobrobit porodice je odlučujuća za budućnost celog sveta“, poručio je Majk Pens.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.