U trendu

Pens upozorio Severnu Koreju da je završena era strateškog strpljenja

Američki potpredsednik Majk Pens izjavio je danas da je „era strateÅ¡kog strpljena“ sa Severnom Korejom zavrÅ¡ena, izraÅŸavajući nestrpljenje poÅ¡to Pjongjang ne pokazuje spremnost da se odrekne nuklearnog oruÅŸja i balističkih raketa.

Pens je rekao novinarima tokom posete demilitarozovane zone koja razdvaja Severnu i JuÅŸnu Koreju da se američki predsednik Donald Tramp nada da će Kina upotrebiti izvrÅ¡iti pritisak na Severnu Koreju kako bi se odrekla oruÅŸja.

Pens je posetio vojnu bazu Bonifas i razgovarao sa vojnim zvaničnicima, kao i sa američkim vojnicima koji su tamo stacionirani.

„Ali era strateÅ¡kog strpljenja je zavrÅ¡ena. Predsednik Tramp je jasno stavio do znanja da je strpljenje Sjedinjenih Američki DrÅŸava i naÅ¡ih saveznika u ovom regionu isteklo i ÅŸelimo da vidimo promenu. Åœelimo da vidimo da se Severna Koreja odriče svog bezobzirnog puta razvoja nuklearnog oruÅŸja, a njegova kontinuirana upotrebe i testiranje balističkih raketa je neprihvatljivo“, rekao je Pens.

Američki potpredsednik je izjavio u nedelju u Seulu da je neuspeÅ¡no lansiranje rakete Severne Koreje bila „provokacija“ koja ukazuje na rizik s kojim se suočavaju američki i juÅŸnokorejski vojnici.

Pens je stigao u posetu JuÅŸnoj Koreji u turbulentno vreme u regionu zbog severnokorejskih pretnji da će nastaviti da razvija svoje „nuklearne i odbrambene sposobnosti“.

Vlasti Severne Koreje upozorile su proÅ¡le nedelje SAD da ne preduzimaju „provokativne akcije“, navodeći da su „spremne da uzvrate nuklearnim napadom“, dok je u Pjongjangu odrÅŸana velika vojna parada povodom 105 godina od rodjenja nekadaÅ¡njeg lidera Severne Koreje Kim Il Sunga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.