Pens upozorio Severnu Koreju da je završena era strateškog strpljenja

Američki potpredsednik Majk Pens izjavio je danas da je „era strateškog strpljena“ sa Severnom Korejom završena, izražavajući nestrpljenje pošto Pjongjang ne pokazuje spremnost da se odrekne nuklearnog oružja i balističkih raketa.

Pens je rekao novinarima tokom posete demilitarozovane zone koja razdvaja Severnu i Južnu Koreju da se američki predsednik Donald Tramp nada da će Kina upotrebiti izvršiti pritisak na Severnu Koreju kako bi se odrekla oružja.

Pens je posetio vojnu bazu Bonifas i razgovarao sa vojnim zvaničnicima, kao i sa američkim vojnicima koji su tamo stacionirani.

„Ali era strateškog strpljenja je završena. Predsednik Tramp je jasno stavio do znanja da je strpljenje Sjedinjenih Američki Država i naših saveznika u ovom regionu isteklo i želimo da vidimo promenu. Želimo da vidimo da se Severna Koreja odriče svog bezobzirnog puta razvoja nuklearnog oružja, a njegova kontinuirana upotrebe i testiranje balističkih raketa je neprihvatljivo“, rekao je Pens.

Američki potpredsednik je izjavio u nedelju u Seulu da je neuspešno lansiranje rakete Severne Koreje bila „provokacija“ koja ukazuje na rizik s kojim se suočavaju američki i južnokorejski vojnici.

Pens je stigao u posetu Južnoj Koreji u turbulentno vreme u regionu zbog severnokorejskih pretnji da će nastaviti da razvija svoje „nuklearne i odbrambene sposobnosti“.

Vlasti Severne Koreje upozorile su prošle nedelje SAD da ne preduzimaju „provokativne akcije“, navodeći da su „spremne da uzvrate nuklearnim napadom“, dok je u Pjongjangu održana velika vojna parada povodom 105 godina od rodjenja nekadašnjeg lidera Severne Koreje Kim Il Sunga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.