Peskov: Potpisivanje Štajnmajerove formule pozitivan korak

MOSKVA – Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je danas da Kremlj odobrava potez Kijeva da potpiše mirovni plan sa pro-ruskim snagama na istoku Ukrajine, koji je prethodno odbio, ocenjujući ga kao pozitivan korak.

On je dodao da s tim u vezi očekuje da se uskoro utvrdi datum za pregovore Normandijske četvorke, između Francuske, Nemačke, Ukrajine i Rusije, prenosi Tas s.

„Štajnmajerova formula potpisana je juče, a sada će sve zainteresovane strane i njihovi predstavnici raditi na izgledima za održavanje takvog samita. Nadamo se da će stvari biti jasnije u bliskoj budućnosti“, rekao je Peskov.

On je dodao da jer potpisivanje tog dokumenta važan korak ka implementaciji prethodnih sporazuma.

„Nadamo se da ćemo nastaviti da se krećemo ka implementaciji sporazuma iz Minska, jer je to jedini način da se reše sukobi na jugoistoku Ukrajine“, rekao je Peskov.

Štajnmajerova formula, koju je 2015. predstavio tadašnji ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer, predviđa da se Donbasu dodeli specijalan status, a u skladu sa sporazumom iz Minska.

Dokument naročito predviđa da će poseban zakon o lokalnoj samoupravi Ukrajine stupiti na snagu u određenim oblastima regiona Donjecka i Luganska na dan lokalnih izbora, koji će postati trajni nakon što Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OSCE) objavi konačne rezultate.

Dokument koji su predstavnici Ukrajine i članovi Kontakt grupe za rešvanje situacije u Donbasu potpisali u utorak trebalo bi da odobri ukrajinski parlament.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.