U trendu

Peskov: Rusija nije inicijator pogoršanja odnosa sa SAD

MOSKVA – Saopštenja zvaničnog Vašingtona u kojima se tvrdi da su SAD spremne da se uključe u dijalog sa Rusijom, u suprotnosti su sa stvarnim akcijama, što nanosi štetu bilateralnim odnosima, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Čuli smo takođe reči američkih kolega o spremnosti za otpočinjanje dijaloga o pitanjima od zajedničkog interesa. Međutim,
ove američke izjave se nažalost ne podudaraju sa određenim postupcima“, izjavio je Peskov, a prenosi ruska agencija TAS S.

Te konkretne akcije su, kako dodaje, ono što šteti bilateralnim odnosima.

Peskov je naglasio da je za obnavljanje odnosa Rusije i SAD neophodna politička volja obe strane.
„Ovde je potrebna obostrana politička volja. Predsednik (Vladimir) Putin je više puta iskazao svoju političku volju, govoreći da smo zainteresovani za izgradnju i obnavljanje odnosa sa Sjedinjenim Državama“, istakao je Peskov.

Portparol Kremlja je ukazao da Rusija nije preduzela ništa što bi moglo naštetiti odnosima sa Sjedinjenim Državama, i da nije inicijator njihovog pogoršanja.

Govoreći o potencijalnom sastanku predsednika Rusije Vladimira Putina sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, Peskov je rekao da je Putin spreman da razgovoara o bilateralnim odnosima, ali da pitanje Krima nije na dnevnom redu.

„Sam predsednik je rekao da je moguće razgovarati o bilateralnim odnosima, ali pitanje Krima ne postoji“, izjavio je portparol Kremlja.

Osvrnuo se i na odnose sa Belorusijom, navodeći da belorusko nepriznavanje Krima kao dela Rusije ne ometa dijalog i odnose sa Minskom.

„Ovo je suvereno pravo Belorusije (da ne prizna Krim deo Rusije), i to ne komplikuje dijalog“, izjavio je ruski zvaničnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.