U trendu

Peskov: Stanovnici Hersona da odluče o pripajanju Rusiji

MOSKVA – Odluku o zahtevu da Hersonska oblast uđe u sastav Ruske Federacije treba da donesu stanovinici tog regiona, poručio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je naglasio da „takve sudbonosne odluke“ moraju da imaju apsolutno jasnu pravnu pozadinu, opravdanje, i da budu apsolutno legitimne, kao što je to, kako je rekao, bio slucaj sa Krimom.

„Da li treba ili ne treba da bude takvog zahteva, stanovnici Hersonske oblasti tek treba da odluce. Stanovnici Hersonske oblasti treba da odrede svoju sudbinu. Naravno, ovo je pitanje koje treba jasno i pažljivo da verifikuju i procene advokati i pravni eksperti“, objasnio je Peskov, prenosi Interfaks.

On nije hteo direktno da odgovori na pitanje da li Kremlj veruje da bi u tom slucaju bilo ispravnije da se održi referendum za rešavanje tog pitanja.

„Rekao sam šta sam hteo da kažem. Nisam rekao ništa o referendumu“, rekao je Peskov.

Vlasti ukrajinske Hersonske oblasti koja je pod ruskom kontrolom saopštile su ranije danas da će tražiti da budu pripojeni Rusiji.

Zamenik lidera regionalne vojne i civilne administracije Hersona Kiril Stremousov precizirao je da se na teritoriji Hersonske oblasti neće stvarati nikakva Hersonska Narodna Republika i da neće biti referenduma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar