U trendu

Pešorn: Konačni rezultati u četvrtak posle podne

BEČ – Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca ubedljivi je pobednik današnjih prevemenih parlamentarnih izbora, i prema zvaničnim preliminarnim rezultatima osvojila je 38,35 odsto glasova, saopštio je večeras ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Pešorn.

Zvanični preliminarni rezultati sadrže sve glasove predate na biralištima, ali ne i one koji su poslati putem pošte, koji će tek naknadno da budu izbrojani, a zatrazeno je 1,04 miliona glasačkih listića za glasanje putem pošte.

Socijaldemokratska partija (SPO) osvojila je 21,54 odsto i izgubila je, u odnosu na 2017.čak 5,3 odsto.

Slobodarska partija Austrije (FPO) najveći je gubitnik izbora, i osvojila je 17,25 odsto glasova, za 8,72 odsto manje nego na izborima pre dve godine.

Zeleni su se vratili u parlament sa 12,35 odsto glasova, a u skupštini je još Neos koji je osvojio 7,36 odsto glasova.

Ministar Pešorn je saopštio da je izlaznost iznosila 60 odsto, i najavio da će konačan rezultat Pešorn je najavio da će konačan rezultat biti saopšten u četvrtak posle podne.

„Računamo da je pristiglo 930.000 glasova putem pošte, koji će početi da se prebrojavaju od ponedeljka, a konačan rezultat saopštićemo u četvrtak posle podne“; rekao je on.

Glasovi putem pošte promeniće donekle trenutne rezultate, posebno kod SPO, Zelenih i FPO, ali neće značajnije uticati na „plasman“ stranaka, već samo na neki broj mandata u parlamentu, i na buduće kombinatorike oko koalicione vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar