U trendu

Pet slučajeva majmunskih boginja u Portugalu

LISABON – Portugalske vlasti saopštile su danas da su identifikovale pet slučajeva retke infekcije majmunskim boginjama.

Svih pet pacijenata kod kojih je potvrđena ova bolest (od 20 sumnjivih slučajeva) su muškarci i svi žive u regionu Lisabona i doline Težo, a stabilnog su zdravstvenog stanja, saopštile su portugalske zdravstvene vlasti, prenosi Rojters.

I španske zdravstvene službe testiraju osam potencijalnih slučajeva, ali ni kod jednog još nisu potvrđene majmunske boginje, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Španije.

Dve zemlje su poslale upozorenja zdravstvenim radnicima kako bi se lakše identifikovali novi slučajevi, navodi Rojters.

Evropske zdravstvene vlasti nadziru svaku pojavu ove bolesti od kada je Britanija prijavila prvi slučaj majmunskih boginja 7. maja ove godine.

Majmunske boginje su retka virusna infekcija slična humanim velikim boginjama, iako je blaža, a prvi put je zabeležena u Demokratskoj Republici Kongo sedamdesetih godina prošlog veka.

Broj slučajeva u zapadnoj Africi porastao je u poslednjoj deceniji.

Simptomi su groznica, glavobolja i osip na koži koji počinje na licu i širi se na ostatak tela.

Majmunske boginje ne prenose se lako sa čoveka na čoveka, a većina zaraženih se oporavlja u roku od nekoliko nedelja, saopštile su španske zdravstvene vlasti, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.