U trendu

Pič: UK predana Dejtonskom mirovnom sporazumu

BANJALUKA – Ujedinjeno Kraljevstvo je predano Dejtonskom sporazumu i strukturi jedna država, dva entiteta i Brčko distrikt, kaže specijalni izaslanik te zemlje za Zapadni Balkan Stjuart Pič, koji danas boravi u BiH.

U intervjuu za banjalučke Nezavisne novine Pič kaže da se dalji ekonomski, socijalni i politički napredak mora nadograđivati na dugogodišnji proces reformi od završetka konflikta do danas, a koji je, kako navodi, uključio pozitivne pomake političara iz cele zemlje, uključujući i iz Republike Srpske, u stvaranju baznih institucija poput Oružanih snaga i poreskih institucija.

„Moramo dalje razvijati, a ne ići unazad u vezi s pitanjem ovih pozitivnih koraka“, rekao je Pič.

Pič smatra da je „BiH postigla napredak od 1995. godine, ali je teško stečeni mir i dalje krhak i pod pritiskom“.

„Želim da podvučem predanost UK Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovim strukturama. Struktura BiH – jedna država, dva entiteta i Brčko distrikt je čvrsta osnova, sa posvećenom podrškom međunarodne zajednice…“, naveo je Pič.

Na pitanje kao doći do pomirenje i odgovornosti, a istovremeno pokazati poštovanje prema svim žrtvama, Pič ističe da je ključno pamtiti žrtve i preživele konflikta u BiH, uključujući, kako navodi, „genocida u Srebrenici, sve one koji su poginuli i propatili, iz svih zajednica“.

„Nije antisrpski reći da je u Srebrenici počinjen genocid. Osobe koje su uzele više od 8.000 života i proterale desetine hiljada iz njihovih domova su bili ratni zločinci koji su počinili genocid i tako ih treba i tretirati. Za nas, ono što se desilo u Srebrenici nije pitanje Srba niti RS, nego pitanje žrtava i počinilaca. Nijedna etnička grupa ne snosi krivicu za zločine koji su počinjeni tokom konflikta…“, naveo je Pič.

Prema njegovim rečima, politička retorika koja za cilj ima iskorištavanje ili produbljivanje podela će nas vratiti nazad.

„Tako da nastavljamo ohrabrivati političke lidere širom regiona da odbace govor mržnje, da osude veličanje počinilaca zločina i da poštuju presude sudova….“, kaže Pič.

Na pitanje o političkoj situaciji u FBiH i da UK smatra da Hrvati imaju pravo da insistiraju na tome da deo pozicija, uključujući i jednog člana Predsedništva, treba da biraju Hrvati, Pič kaže da Dejtonski mirovni sporazum daje osnovu za zastupljenost u BiH, a da je odgovornost na domaćim političarima da osiguraju da svi građani imaju sva prava koja im pripadaju u demokratskom društvu.

Primetio je, međutim, da se već godinama u BiH dešava politička i zakonodavna stagnacija, kao i mnogobrojni neuspešni pokušaji reformi.

“ Nismo videli dovoljno unutrašnje političke volje da se ovaj krug razbije…“, naveo je Pič.

Istakao je da UK žei da vidi stabilnu i funkcionalnu FBiH, unutar snažne države BiH.

„Uspostavljanje funkcionalne FBiH je ključno za pokretanje preko potrebnih socijalnih i ekonomskih reformi, kao i za zaštitu od onih koji žele da destabiliziraju i uspore razvoj zemlje“, naveo je, između ostalog, specijalni izaslanik Ujedinjenog kraljevstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.