U trendu

Pismo iz UN povodom vraćanje klevete u Krivični zakon Srpske

BANJALUKA – Specijalni izvestioci za prava na slobodu mišljenja izražavanja, mirnog okupljanja i udruživanja Ujedinjenih nacija (UN) obratili su se pismom vlastima Republike Srpske u kojem zahtevaju da Nacrt zakona po kojem je predviđena kriminalizacija klevete bude povučen iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Uz zahtev da vlasti RS odustanu od uvrštavanja klevete u sistem krivičnog prava, oni su objasnili zašto ovaj potez nije u skladu sa najboljim praksama i važećim međunarodnim preporukama.

Na početku pisma se ističe da je BiH pružila dobar primer ostatku regiona kada je pre 20-ak godina dekriminalizovala klevetu, te je naglašeno da bi ponovo kriminalizovanje klevete dovelo do nazatka u stanju ljudskih prava.

U veoma opširnom pismu se, između ostalog, navodi da „kriminalizacija klevete može imati negativan učinak na situaciju sa ljudskim pravima u zemlji, naročito na slobodan i inkluzivni politički diskurs, na pravo na traženje, dobijanje i širenje informacija, te na slobodu štampe.

„Usvajanje ovih izmena i dopuna predstavljalo bi veliki nazadak u pravnom okviru za zaštitu slobode izražavanja u Bosni i Hercegovini. Takođe, predloženi amandmani bili bi u suprotnosti sa globalnim trendom dekriminalizacije klevete, što uključuje i evropski region, gde je nekoliko država članica EU i država sa kandidatskim statusom za EU ukinulo krivičnu klevetu, ili su poduzele korake ka njenom ukidanju“, navodi se u pismu, koje u celosti prenose banjalučke Nezavisne novine.

Zbog toga, dodaju, pozivaju vlasti u Reublici Srpskoj da pažljivo preispitaju ove izmene i dopune i da obezbede poštovanje slobode izražavanja u Bosni i Hercegovini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.