U trendu

Pisonero: EU ne otplaćuje kredite trećih zemalja

PODGORICA/BRISEL – Evropska unija poručila je zvaničnoj Podgorici da će podrška Brisela održivim investicijama doprineti cilju Crne Gore da obezbedi održivost javnog duga, ali i da EU ne otplaćuje kredite od trećih strana, saopštila je portparolka EK Ana Pisonero Hernandez.

Podgorički portal CdM podseća da je potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović tokom nedavnog boravka u Briselu tražio od EU pomoć za otplatu kredita kineskoj banci za izgradnju prvog dela deonice autoputa Bar-Boljari.

Pisonero je navela da je EU ustanovila konkretan instrument podrške velikim infrastrukturnim projektima na Zapadnom Balkanu i naglasila da će Ekonomski i investicioni plan pomoći da se iskoriste sredstva od drugih javnih i privatnih investitiora, uključujući Evropsku investicionu banku, pod vrlo povoljnim uslovima.

“Podrška EU održivim investicijama doprineće cilju Crne Gore da obezbedi održivost javnog duga, što je takođe od presudne uloge u kontekstu procesa pristupanja. EU ne otplaćuje kredite od trećih strana”, navela je Pisonero.

Poručuje da je svaka zemlja slobodna da utvrdi svoje investicione ciljeve, ali i da je EU, kako se navodi, zabrinuta zbog socio-ekonomskih i finansijskih efekata koje neke kineske investicije mogu imati.

„Postoji rizik od makroekonomskih neravnoteža i zavisnosti od duga“, naglašava portparolka EK, preneo je portal RTCG.

Dodaje da će EU nastaviti da promoviše stabilnost, održivi razvoj i poštovanje dobrog upravljanja, u partnerstvu sa trec?im zemljama, takođe i na Zapadnom Balkanu.

Da je, kako se navodi, EU zabrinuta zbog duga Crne Gore prema Kini, ukazuje i odgovor potparola EK Petera Stana.

“Kada govorimo konkretno o Crnoj Gori i Kini, EU je zabrinuta zbog socioekonmskih i finasijskih efekata nekih kineskih investicija i duga koji neke kineske investicije imaju u zemlji…”, kazao je Stano ogovarajući na pitanje novinara.

Poručuje da motivi za takva zaduženja treba da budu provereni sa crnogorskim vlastima, uz podsećanje da je EU najveći pružalac finansijske pomoći i trgovinski partner.

“Radimo mnogo sa Crnom Gorom i zemljama Zapadnog Balkana, kako bismo im pomogli da se usklade sa EU standardima i reformama, ali ne otplaćujemo dugove koje oni uzimaju od trećih zemalja”, zaključio je Stano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.