U trendu

Pjongjang lansirao novu raketu, Vašington osuđuje, ali poziva i na pregovore

PJONGJANG – Severna Koreja je danas ponovo lansirala projektil, a sumnja se da je reč o novom modelu balističke rakete, saopštila je Južna Koreja.

Lansiranje novog severnokorejskog projektila izazvalo je strah stanovništva u severnom Japanu i oštru osudu SAD i saveznika, prenosi Rojters.

Raketa je letela oko 1.000 kilometara, saopštila je vojska Južne Koreje, nazvavši to „ozbiljnom provokacijom“.

Kako je navedeno, projektil je ispaljen jutros, u 7.23 sati po lokalnom vremenu, nedaleko od Pjongjanga, što znači da je mogao da bude lansiran sa međunarodnog aerodroma u blizini grada, glavne lokacije za probno ispaljivanje velikih rakete od 2017. godine, prenosi Rojters.

Japanski premijer Fumio Kišida sazvao je sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost kao odgovor na lansiranje, a japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada saopštio je da je projektil ispaljen na istok pod velikim uglom i da nije pao na teritoriju Japana.

Japanska obalska straža izvestila je da je projektil pao u more istočno od Severne Koreje. Hamada je rekao da ne može da potvrdi da li je projektil preleteo ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana.

Japanske vlasti ukinule su upozorenje za ostrvo Hokaido kada su utvrdile da projektil neće pasti u blizini.

Maksimalna visina koju je raketa dostigla nije zvanično objavljena, iako je južnokorejska novinska agencija Jonhap izvestila da je izgledalo da je to manje od 3.000 kilometara, odnosno ispod visine nekih ranijih testova, koji su premašili 6.000 kilometara.

Južnokorejska vojska saopštila je da je u stanju pripravnosti i da blisko koordinira sa svojim glavnim saveznikom, SAD, koje su „snažno osudile“ ono što je Bela kuća u saopštenju nazvala „test balističke rakete dugog dometa“.
Južnokorejski vojni zvaničnik saopštio je da je očigledno reč o testiranju novog sistema naoružanja koje je prikazano na nedavnim vojnim paradama Severne Koreje.
Vojska je analizirala putanju i domet projektila, a ministarstvo odbrane je navelo da je najverovatnije u pitanju raketa na čvrsto gorivo.

Lansiranje je usledilo nekoliko dana nakon što je severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao na jačanje odvraćanja od rata na „praktičniji i ofanzivniji“ način, kako bi se suprotstavio onome što je Severna Koreja nazvala potezima agresije SAD.

Iako je osudio najnoviji u nizu severnokorejskih raketnih testova, Vašington je ponovio svoju ponudu za započinjanje pregovora.

„Vrata diplomatiji se nisu zatvorila, ali Pjongjang mora odmah da prekine svoje destabilizujuće akcije i umesto toga izabere diplomatski angažman“, saopštio je američki Savet za nacionalnu bezbednost.

Severna Koreja je kritikovala nedavne zajedničke vojne vežbe američkih i južnokorejskih snaga kao eskalaciju tenzija, intenzivirajući svoje testove naoružanja poslednjih meseci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar