U trendu

Jeremić treći u trci za Generalnog sekretara UN

Rezultatom u trećem krugu glasanja u Savetu bezbednosti, Srbija se plasirala u samu završnicu izbornog procesa za novog generalnog sekreta UN i smatram da time možemo da budemo izuzetno zadovoljni, izjavio je Vuk Jeremić po završetku treće runde glasanja.

„Proces izbora sada ulazi u najsloženiju fazu, u kojoj pet stalnih članica Saveta bezbednosti otpočinje intenzivne međusobne pregovore u kojima će biti razmatrana imena najuspešnijih kandidata“, saopštio je Jeremić.

„Mi ćemo nastaviti sa intenzivnom kampanjom uoči četvrtog kruga glasanja, koje se očekuje u septembru“, rekao je Jeremić.

Među 10 kandidata, predstavnik Srbije je zauzeo treće mesto – osvojio je sedam pozitivnih, pet negativnih i tri neodređena glasa.

Bivši portugalski premijer Antonio Gutereš je prvi – 11 pozitivnih, tri negativna i jedan neodređeni glas, a sledi šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak – devet pozitivnih, pet negativnih i jedan neodređeni glas.

Bugarska političarka i generalni direktor Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu UN (Unesko) Irina Bokova dobila je isti broj glasova kao Jeremić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar