U trendu

Plenković: Izjava Brnabić o etnički čistoj HR je smešna

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je smešnom izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić, da je Hrvatska etnički najčistija država u Evropi.

Plenković je, nakon sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Briselu, govorio o transferu nafte za Srbiju koji ide preko JANAF-a i komentarisao izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da je Hrvatska etnički najčišča zemlja Evrope, preneli su hrvatski mediji.

Hrvatska, tvrdi Plenković, poštuje prava nacionalnig manjina, a kao argument u prilog tome je dodao da je potpredsednica hrvatske vlade predstavnica srpskog naroda Ana Šimpraga, a da je pre toga bio Boris Milošević, oboje iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S), bez koje Plenkovićev HDZ ne bi imao većinu u saboru.

Prisutstvo svih predatvnika manjina u različitim segmentima vlasti, kaže Plenković, govori kakva je politika njegove vlade.

„Politika rešavanja otvorenih pitanja, politika istine, politika procesuiranja ratnih zločina, politika pronalaska nestalih“, naveo je i dodao da „teze o tome da je Hrvatska etnički čista su smešne“.

Da je tako kako kaže Brnabić, Plenković tvrdi da predstavnici manjina ne bi bili u saboru niti bi učestvovali u vlasti.

„Naša politika je politika uključivanja, tolerancije i pomirenja, ali pre svega putem istine. Bez istine teško da možemo ići napred nakon velikosrpske Miloševićeve agresije na Hrvatsku“, naveo je Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.