U trendu

Plenković o kriznom upravljanju, otklanjanju štete i obnovi

ZAGREB – Šest dana od razornog zemljotresa u Hrvatskoj, vlada je proglasila stanje katastrofe u dve županije, a premijer Andrej Plenković kaže da to podrazumeva krizno upravljanje, otklanjanje štete i fazu obnove.

„To je najbitnije. Mi ćemo nastojati da iznađemo finansijska sredstva“, rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon sednice vlade.

Podsetio je da je iz budžeta već izdvojeno 120 miliona kuna i dodao da se vode razgovori sa Evropskom komisijom o preuzimanju dela sredstava iz postojećeg finansijskog okvira, što je nešto više od 100 miliona evra.

Ta sredstva bi, kaže, bila preusmerena na obnovu kuća koje su stradale.

„Ovo nije prva prirodna katastrofa. Vlada ima zadatak da preuzme odgovornost i da pomogne onima koje je katastrofa pogodila“, rekao je Plenković.

Dodao je da je zbog toga formiran još jedan Štab kako bi se osnažila koordinacija na terenu.

S obzirom na to da su u zemljotresu na području Petrinje i Gline porusene kuće koje su bile obnovljene pre 20 godina, Plenković je rekao da treba istražiti kako se to dogodilo, zašto i ko je radio nadzor, kao i ko je davao upotrebne dozvole.

Upitan da li se razmislja o organizovanju donatorske konferencije, Plenković je rekao da se veliki broj zemalja javio da donira pomoć, kao i da se donatorske konferencije obično organizuju za zemlje koje nisu članice EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.