U trendu

Plenović odgovorio Komisiji za skob interesa

ZAGREB – Nakon što je Komisija za sukob interesa odlučila da je Andrej Plenković povredio načelo savesnog i transparentnog postupanja, kada je svog kuma imenovao za ambasadora u Londonu, premijer je sazavo konferenciji za medije kako bi se, kako je rekao, čula i druga strana, uz ocenu da je reč o banalizaciji i pogrešnoj percepciji troje ljudi.

Plenković je najpe novinarima izneo radnu biografiju svog kuma, Igora Pokaza, za kojeg je rekao da je već službovao u više diplomatskih misija, i konstatovao da, na primer, Komisiji nije bila relevantna činjenica to što je on ostvario diplomatsku karijeru u NATO-u i kasnije u Rusiji.

Ocenjujući da odluka Komisije nema uporište u zakonu, Plenković je rekao da sudska praksa ruši ovakve odluke.

Za odluku o njegovom sukobu interesa, premijer je rekao da nije utemeljena na činjenici, s obzirom na to da se radi o stručnoj osobi koja se diplomatijom bavi više od 20 godina“.

Dodao je da on od toga nema nikakve koristi i da su predednik parlamenta, tadašnja ministarka spoljnih poslova i hrvatska predsednica znali da Pokaz njegov kum.

Na pitanja o mogućem ukidanju ili izmenama ovlašćenja Komisije, premijer je rekao da je to više pokazatelj da zakone treba menjati.

„Ocena da neko krši načela delovanja je vrlo rastegljiva i to nije dobro“, rekao je Plenković i dodao da njemu ova odluka „stavlja etiketu da je prošvercao kuma u ambasadi, a to tako ne može“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.