U trendu

PMF ograničio klima uređaje na 25 stepeni

ZAGREB – Zagrebački Prirodno matematički fakultet (PMF) je najverovatnije prva institucija u Hrvatskoj koja uvodi restrikciju električne energie ograničenom temperaturom hlađena prostorija na najviše 25 stepeni, što će im doneti uštedu 20 posto struje, piše danas zagrebački Jutarnji list.

Njihov moto je da ne treba čekati ni Evropsku komisiju ni hrvatsku vladu kako bi se racionalno trošila energija.

Odluku o ograničenoj temperaturi rashlađivanja prostorija doneo je Kolegijum fakulteta još u maju, a podsetnik je svim zaposlenima poslat 27. juna kada je počeo prvi toplotni talas.

Fakultet je pritom finansirao izradu elaborata za postavljanje fotonaponskih elektrana na krovovima zgrada Matematičkog, Fizičkog i Geofizičkog odseka ukupne snage od 192 kW. Za dve sedmice će, kažu, raspisati tender za izvođenje tih radova.

Dekan Fakulteta Mirko Planinić kaže da su osim toga naručili Tehničko-ekonomsku studiju energetske obnove zgrada Fakulteta.

„PMF želi da bude primer u racionalnom trošenju energije i korištenju obnovljivih izvora što je u skladu s našom misijom da menjamo društvo znanjem“, rekao je Planinić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar