Pobjeda: Smenjeni majori iz obaeštajnog direktorata CG

PODGORICA – Navodna smena majora iz Obaveštajno-bezbednosnog direktorata Crne Gore, Radula Čovića i Ivice Simonovića, samo dva meseca od njihovog postavljenja izazvala je podsmeh opozicionog poslanika (SDP) Raška Konjevića, koji poručuje da izgleda nije dobro kada nekoga „brani“ potpredsednik vlade Dritan Abazvić.

Pozivajući se na svoja saznanja, podgorička Pobjeda piše da je ministarka odbrane Olivera Injac „bila prinuđena“ da smeni Čovića i Simonovića nakon više urgencija bezbednosnih eksperata NATO prema Ministarstvu odbrane i Vladi Crne Gore.

List podseća da je opozicija za Čovića i Simonovića tražeila bezbednosnu proveru i ukazuje da najnovije smene ugrožavaju bezbednosni sistem u Crnoj Gori.

Tvrdi se da je major Čović tokom boravka u Poljskoj i priprema za misiju u Avganistanu pokušao da kompromituje klasifikovane podatke NATO, što su bezbednjaci Alijanse primetili i obavestili Ministarstvo odbrane Crne Gore na čijem je čelu tada bio Predrag Bošković.

Nakon toga je vođen postupak i o svemu je povratno izveštena komanda NATO u Briselu, piše podgorički dnevnik i dodaje da je uprkos svemu ministarka Injac trdila da “da NATO partneri nikad nisu osporili njegov rad”.

„Pokazalo se, međutim, da je NATO imao sve relevantne informacije i nakon vrlo izvesnog pritiska, ministarka Injac je ođednom morala da traži nova mesta za majora Čovića, ali i za majora Simonovića…“, piše Pobjeda.

Tim povodom oglasio se poslanik Konjević i podsetio da je Abazović ranije kazao da su ljudi koji su postavljeni u bezbednosnom sektoru provereni.

Konjević citira izjavu Abazovića, koji je rekao da v.d. direktor ANB Dejan Vuškić „radi posao kako treba“ i da „Čović i Simonović imaju podršku vlade i apsolutno su provereni“.

Konjević na svom tviter nalogu podseća da je Abazović tada rekao i da opozicija pokušava da ruši ugled države.

„Izgleda, kad te Dritan ‘brani’ računaj da si brzo smenjen”, ironično je prokomentarisao Konjević informaciju Pobjede o smeni Čovića i Simonovića.

Problemi u ANB-u počeli kada je za nedavnu sednicu parlamentarnog Odbora za bezbednost iz ANB članovima tog tela navodno prosleđena informacija sa imenima domaćih i stranih tajnih agenata u Crnoj Gori, zbog čega je reagovano iz NATO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.