U trendu

Počelo izdavanje EU digitalnih kovid sertifikata

BRISEL, 1. juna ( Tanjug) – EU danas je porenula sistem za verifikaciju digitalnih kovid sertifikata koji će se koristiti prilkom putovanja unutar EU.

Iako je će uredba o primeni digitalnih sertifikata, kao sredstva za povratak slobodnog kretanja unutar EU, stupiti na snagu 1. jula, već danas je sedam država članica – Bugarska, Češka, Danska, Nemačka, Grčka, Hrvatska i Poljska – odlučilo da se poveže sa sistemom i započelo izdavanje prvih EU sertifikata.

U Evropskoj komisiji napominju da će se druge zemlje članice postupno, prema sopstveninim tehničkim mogućnostima, priključivati zajedničkom sistemu.

Paralelno sa tim, Komisija će nastaviti da pruža tehničku i finansijsku podršku državama članicama da se povezuju na zajednički sistem.

U Briselu najavljuju početak pregovora sa trećim zemljma o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji kako bi se građanima olakšalo putovanje ovog leta.

Preporuka Evropske komise je da do trenutka postizanja sporazuma o međusobnom priznavanju sertifikata, zemlje članice prihvate validan dokumenta o vakcinaciji građana trećih zemlja.

Preporuka je da se prihavate sve vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lekove ( Fajzer, Astra Zeneka, Moderna, Džoson i Džonson) kao i one koje je SZO odobrila za hitnu upotrebu ( Sinofarm), a o tome odlučuju pojedinačno zemlje članice u koje se putuje.

Nosilac potvrde o vakcinaciji mora da je primo sve preporučene doze vakcine najmanje 14 dana pre putovanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.