U trendu

Pocelo obelezavanje Svetih mucenika prebilovackih

PREBILOVCI – Akatistom Svetim mučenicima prebilovačkim u Hramu Vaskrenja Hristovog i projekcijom filma „Prebilovci tamo i kamen ima ožiljak“ počelo je obeležavanje Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika.
Akatist je u petak veče služio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, uz sasluženje sveštenika iz Mostara i Hercegovine, prenosi Srna.
Program će biti nastavljen 5. avgusta služenjem prazničnog večernjeg, a 6. avgusta biće služena Sveta arhijerejska liturgija.

U Prebilovcima kod Čapljine ustaše su 1941. godine ubile i bacile u jamu u Šurmancima više od 850 Prebilovčana, najviše žena i dece.

Jame u koje su bacani zabetonirane su 1961. godine, a njihovo otkopavanje počelo je 1990. godine. Kosti više od 4.000 Srba sahranjene su 4. avgusta 1991. godine pored hrama u Prebilovcima.

To mesto je spaljeno u junu 1992. godine, kada su pripadnici HOS-a i HVO-a upali u selo, a spomen-kosturnica je minirana.

Po povratku Srba u Prebilovce posle 2000. godine, ostaci kostiju prebilovačkih novomučenika su sakupljeni i sahranjeni u obnovljenoj kripti Hrama Vaskrsenja Hristovog.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar