U trendu

Podele oko nasleđa iz II svetskog rata pred posetu Merkelove

ZAGREB – Podele Hrvatske oko nasleđa iz Drugog svetskog rata biće otvorene kada nemacka kancelarka Angela Merkel danas poseti Hrvatsku kako bi dala podršku umerenim, konzervativnim kandidatima na predstojećim izborima za Evropski parlament, piše AP.

Agencija navodi da će se, dok Merkelova bude govorila na glavnoj konvenciji konzervativne Evropske narodne stranke (EPP) u Zagrebu, hiljade Hrvata okupiti na polju u južnoj Austriji kako bi obeležili navodni masakr hiljada pripadnika nacistickog ustaškog režima na kraju Drugog svetskog rata, u maju 1945. godine.

Tokom njenog jedinog nastupa na predizbornom skupu izvan Nemačke, Merkelova se nada da će dati podsticaj hrvatskoj vladajućoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), za koju se očekuje da će dobiti najviše glasova na izborima 26. maja, ističe AP i dodaje da će prema predizbornim anketama, levičarska Socijaldemokratska partija (SDP) biti na drugom mestu, a da iza nje slede krajnje desničarske partije.
Merkelova se bori protiv porasta populizma i ekstremizma krajnje desnice u Evropi, ali su hrvatski nacionalisti optimisti da mogu nadmašiti očekivanja i nadaju se da će godišnja komemoracija kod Blajburga dobiti podršku, piše AP.

Ustaški vojnici su stradali od ruke antifašističke jugoslovenske vojske nekoliko dana nakon formalnog završetka Drugog svetskog rata, pošto je britanska vojska zaustavila njihovo povlačenje, navodi američka novinska agencija.
Hrvatski ustaški režim tokom Drugog svetskog rata bio sporan u zemlji i na širem Balkanu, ističe AP i dodaje da je taj režim bio odgovoran za slanje stotina hiljada Srba, Jevreja, Roma i hrvatskih antifašista u logore smrti.

Agencija piše da za hrvatske nacionaliste, Blajburg simboliše patnju koja su oni navodno pretrpeli pod komunizmom nakon rata, kada je Hrvatska bila deo Jugoslavije.

Hrvatska je povratila svoju samostalnost u ratu protiv jugoslovenske vojske pod vođstvom Srba 90-ih 20. veka, a uspomene na Drugi svetski rat nikada nisu zaboravljene u tom sukobu, navodi AP.
Tokom predizborne kampanje, liderka male krajnje desničarske stranke Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih rekla je da Blajburg predstavlja „simbol žrtve, patnje i slobode“, piše AP i dodaje da se mnogi u Hrvatskoj ne slažu sa tim.

„Nevini ljudi su poginuli u koncentracionim logorima (u Drugom svetskom ratu)“, rekao je bivši hrvatski predsednik Stipe Mesić i dodao da je „u Blajburgu ustaška vojska kapitulirala i to nisu bile nevine žrtve“, navodi AP.

Komemoracija u Blajburgu, pod pokroviteljstvom hrvatskog parlamenta, prerastao je u „festival desničarskog ekstremizma“, piše američka agencija i ističe da su antifašističke grupe iz Hrvatske, Slovenije i Austrije zatražile da se događaj zabrani i planiraju protest u subotu.
Agencija navodi su od prošle godine austrijske vlasti zabranile ustaške zastave, njihove crne uniforme i oznake sa znakom „U“ na skupu, dok je lokalna austrijska katolicka crkva odbila je da učestvuje u molitvama koje su se održavale na ogromnom polju okruženom planinama.

„Svako ima pravo da oplakuje svoje najmilije, bez obzira na to ko su bili ili kako su završili“, rekao je Franjo Habulin, predsednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske, ali, istakao je, „nijedna civilizovana evropska zemlja nema pravo da učestvuje u obeležavanju pada fašizma“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.