U trendu

Podignuta optužnica protiv napada na makedonskog Bugarina Pendikova

SKOPLJE – Protiv muškarca (24) iz Ohrida, koji je sa još jednom za sada još neidentifikovanom osobom, naneo teške telesne povrede sekretaru bugarskog kulturnog kluba u ovom gradu Hristijanu Pendikovu, podignuta je optužnica sa obrazloženjem da je ovo delo počinjeno iz mržnje i zbog nacionalnosti i nacionalne pripadnosti oštećenog, saopštilo je danas Tužilaštvo u Ohridu.

Navodi se da je optuženi 19. januara u kafe baru u Ohridu prvo prišao stolu za kojim je sedeo oštećeni i primetio ga jer se izjasnio kao Bugarin. „Kasnije, kada je oštećeni izašao iz zgrade i krenuo ka svom vozilu, optuženi i još jedno nepoznato lice krenuli su za njim, napali ga i udarali rukama i nogama po glavi i telu, nanevši mu teške telesne povrede“, navode iz Tužilaštva.

Navodi se da se optuženi tokom istrage branio ćutanjem. Uprkos tome, dodaju, sve okolnosti ovog događaja su proverene i potvrđene izjavama svedoka, te snimcima koji su dostavljeni sa video kamera na licu mesta.

Tužilaštvo je, dodaje se, od Suda tražilo produženje mere pritvora optuženom.

U međuvremenu se još traga za drugim napadačem koji je učestvovao u incidentu, preneli su skopski mediji.

Ovaj incident je podigao tenzije između Bugarske i Severne Makedonije. Pretučeni Pendikov je hospitalizovan u Sofiji, jer je procenjeno da nije bezbedan u Makedoniji.

Po izlasku iz bolnice njega je primio predsednik Bugarske Rumen Radev. U Sofiji mu je obezbeđen stan i dnevnice, kao i čuvare njegove bezbednosti, jer navodno i dalje dobija pretnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.