U trendu

Podoljak: Curenje informacija izgleda kao ruska operacija dezinformisanja

KIJEV – Curenje poverljivih informacija o detaljima tajnih planova SAD i NATO-a da pomognu Ukrajini izgleda kao ruska operacija dezinformisanja da bi se podrila ukrajinska planirana kontraofanziva, ocenio je danas savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak.

Podoljak je za Rojters rekao da tajni podaci koji su objavljeni u „Njujork tajmsu“ u četvrtak sadrže, kako je naveo, „veoma veliku količinu fiktivnih informacija“.

„Ovo su samo standardni elementi operativnih igara ruske obaveštajne službe. I ništa više“, napisao je Podoljak u pisanoj izjavi.

Ocenio je da Rusija traži bilo kakve načine da povrati inicijativu i da zbog toga nastoji da pokrene sumnje i kompromituje ukrajinski plan za kontraofanzivu.

Pentagon istražuje kršenje bezbednosti nakon kojeg su na društvene mreže procureli poverljivi dokumenti u kojima se vide planovi SAD i NATO da pomognu Ukrajini u prolećnoj ofanzivi protiv Rusije, naveo je „Njujork tajms“.

Dokumenti su se proširili na Tviteru i Telegramu, a navodno su sadržali mape i detalje o isporuci oružja, snazi bataljona i ostalim osetljivim pitanjima, preneo je „Gardijan“ pisanje njujorškog lista.

Informacije iz dokumenata su stare najmanje pet sedmica.

U jednom tekstu se navodi planirana obuka 12 ukrajinskih borbenih brigada i navodi se da devet od njih obučavaju američke i NATO snage, kao i da im je potrebno 250 tenkova i više od 350 mehanizovanih oklopnih vozila, dodaje njujorški list.

Kako se navodi, dokumenti, od kojih najmanje jedan nosi oznaku „strogo poverljivo“, kružili su pro-ruskim vladinim kanalima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.