U trendu

Pogon srpske firme „Jumko“ otvoren u Drvaru

DRVAR – Srpska firma iz Vranja „Jumko“, koja se bavi proizvodnjom tekstila, danas je u Drvaru svečano otvorila svoj pogon u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je poručio da će se Srbija boriti da Srbima u BiH bude još bolje.

„Nadam se da ćete sada malo bolje da živeti, jer imate u porodici još jednu platu. Borićemo se da vam bude još bolje“, rekao je Vučić u razgovoru sa radnicama, od kojih su neke dobile posao prvi put posle više od 20 godina.

Vučić je u razgovoru saznao da će radnicama biti povećane plate kada budu završile obuku i naglasio da je to veoma važno za opstanak Srba u Drvaru.

Predsedniku je tokom obilaska rečeno se u toj fabrici izrađuje 20.000 uniformi za radnike EPS-a.

U tom pogonu je pre nekoliko nedelja 80 žena na plaćenoj obuci već počelo sa proizvodnjom, a do kraja januara planirano je da bude zaposleno još dvadesetak radnika.

Podrška Srbije u privrednom razvoju Drvara dogovorena je u septembru 2019. godine prilikom posete predsednika Srbije.

Uz podršku Vlade Srbije u rekonstruisanom prostoru nekadašnje pekare sada 80 Jumkovih radnika proizvodi mantile, a najavljena je i proizvodnja radnih odela.

Drvar, u kome su većina žitelja Srbi, nalazi se u Federaciji BIH, a opisuje se i kao grad povratnika kojima će nova fabrika dati priliku da obezbede egzistenciju i nadu za opstanak.

Od posebnog značaja za Drvarčane je što će 90 odsto zaposlenih biti žene, a svi novozaposleni radnici proćiće obuku u trajanju od tri do šest meseci.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić ranije je Tanjugu izjavila da otvaranje pogona vranjske fabrike “Jumko” u Drvaru uliva nadu i poverenje Srbima za opstanak u toj povratničkoj opštini, ženama koje u njoj rade daje mogućnost da konačno ostvare radni odnos i doprinesu kućnom budžetu, a opštini da ubrza ekonomski razvoj.

“Značaj ove fabrike je izuzetan prvenstveno za žene koje su trenutno zaposlene u njoj, a indirektno je veliki značaj i za opštinu s obzirom da Drvar spada u red najnerazvijenijih opština na područuju Federacije BiH. Tako da u jednom danu otvoriti 100 radnih mesta u ovakvim prilikama je regionalna vest”, istakla je Runić.

Za pomoć razvoju Drvara Vlada Srbije opredelila je iznos od milion evra, a deo tih sredstava uložen je i u uređenje poslove zone „Mlin“, gde je „Jumko“ trenutno smešten.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.