U trendu

Polemika: Da li je Đukanović mogao da raspusti parlament ili je to potez očajnika

PODGORICA – Velikim podelama u Crnoj Gori priključila su se i podeljena mišljenja da li aktuelni predsednik i predsednički kandidat na izborima 19. marta Milo Đukanović mogao da odluči o raspuštanju Skupštine Crne Gore.

Ministar unutrašnjih poslova i funkcioner GP Ura, Filip Adžić i lider Demosa Miodrag Lekić saglasili su se u emisiji Načisto na TV Vijesti da Đukanović nije mogao da raspusti parlament jer se za to nisu stekli uslovi.

“Ovo je očajnički pokušaj gubitnika koji je svesan da ne postoji ni tračak nade da može pobediti na predsedničkim izborima”, rekao je Adžić..

S obzirom na to da je Zakon o predsedniku Crne Gore na Ustavnom sudu, kao i zahtev za utvrđivanje ustavnosti odluke da Đukanović neimenuje za mandatara Miodraga Lekića iz reda parlamentarne većine, Adžić kaže da se na brzinu rada te najviše pravosudne institucije ne može uticati.

“Ukoliko se ispostavi da je Đukanović prekršio Ustav stiču se uslovi da i on bude razrešen s funkcije. Verujem da će mnogo pre voljom građana biti smenjen nego odlukom Ustavnog suda”, kazao je Adžić.

Zato Adžić smatra da Ukaz kojim je Đukanović raspustio parlament ne treba objavljivati u Službenom listu do mišljenja Ustavnog suda.

“Da predsednik raspušta Skupštinu ukazom predstavlja pravni manevar koji će svaki iole ozbiljan pravnik osporiti”, naveo je Adžić.

Poslanik Demokrata, Dragan Krapović je rekao da Đukanović za ovaj potez nema uporište ni legitimitet.

“S ustavno-pravnog aspekta Đukanović nije imao pravo na ovaj potez”, rekao je Krapović.

Lider Demosa, Miodrag Lekić je rekao da su prevremeni izbori tema prvog reda, ali da u nadležnostima predsednika države nigde ne piše da raspušta parlament.

“U članu 92 piše da se Skupština raspušta ako ne izabere vladu u roku od 90 dana od kad predsednik predloži mandatara, ali on nije predložio mandatara”, rekao je Lekić.

Kazao je da je Đukanovićeva odluka izbornog karaktera.

“Mislim da to radi u očaju i težnji da obezbedti imunitet i sve stavlja u pogon. On nije mogao na osnovu Ustava i člana 92 da to uradi. Na osnovu Zakona o predsedniku koji je on negirao a koji smo mi usvojili, on je to mogao da uradi”, rekao je Lekić.

Prema mišljenju Lekića, pobednici od 30. avgusta 2020. godine takođe nose odgovornost za današnje stanje.

“Đukanović se vodi parolom – što gore to bolje. On nije predsednik koji ima opšti interes. Ispostavilo se i da je Ustav sa više praznina, ali i da je cela institucionalna fasada države lažna. Znamo da je kontrolisano i sudstvo”, rekao je Lekić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.