U trendu

Policija ispalila metke upozorenja tokom demonstracija

MINSK – Hiljade demonstranata ponovo je danas, 12. nedelju za redom, izašlo na ulice Minska zahtevajući ostavku dugogodišnjeg predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, a policija je ispalila pucnje upozorenja i bacala šok bombe da bi ih rasterala, javlja AP.

Kako je procenila organizacija za zaštitu ljudskih prava Viasna, u dekonstracijama je učestvovalo oko 20.000 ljudi, koji su nosili transparente sa sloganima: „Sećanje naroda traje duže nego život diktature“ i „Prestanite s mučenjme svog naroda“.

Demonstranti su takođe poručivali „Odlazi“ predsedniku Lukašenku, koji je šesti mandat dobio na izborima 9. avgusta za koje opozicija tvrdi da su bili pokradeni i posle kojih su počeli protesti širom zemlje, najveći u 26 godina njegove vladavine.

Viasna navodi i da je najmanje 150 demonstranata, uključujući i nekoliko novinara, privedeno u Minsku i drugim gradoima u kojima su održani protesti.

Velike demonstracije održavaju se skoro svakodnevno na ulicma Minska i drugih gradova, pored toga što policija protiv demonstranata koristi vodene topove, šok bobme, gumene metke i vrši masovna privođenja učesnika protesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.