Policija rasterala Trampove pristalice i kompleks Kongresa SAD proglasila bezbednim

Američki zvaničnici su proglasili bezbednim kompleks Kongresa SAD, nakon što je policija okončala četvoročasovnu okupaciju zgrade od gnevnih pristalica odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Teško naoružana policija prethodno je počela da rasteruje Trampove pristalice bacanjem suzavca i šok bombi, uoči policijskog časa u Vašingtonu, navodi Asošiejted pres.

Policajci su sa gas maskama krenuli u opearciju čišćenja prostora oko Kongresa, pola sata pre stupanja na snagu večeras uvedenog policijskog časa.

Desetine Trampovih pristalica upale su večeras u zgradu Kongresa SAD tokom zasedanja oba doma i sprečile zakonodavno telo da potvrdi pobedu kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

Članovi Kongresa su nagovestili da će nastaviti zasedanje čim se stvore uslovi.

Upad gnevnih Trampovih pristalica doveo je do evakuacije članova Kongresa SAD kojima je policija rekla da stave gas maske pošto je bacala suzavac unutar zgrade, navodi AP.

AP je javio da je žena koja je ranjena u Kongresu podlegla povredama.

Sukoba policije i demonstranata bilo je i unutar Kongresa i ispred zgrade.

Vašingtonska policija je saopštila da su Trampove pristalice bacale na policajce „hemijska nadražajna sredstva“ prilikom upada u Kongres.

U blizini Kongresa SAD pronadjena je najmanje jedna eksplozivna naprava, za koju zvaničnici navode da više ne predstavlja pretnju.

Policija je navela da je uhapšeno 13 osoba i da je tokom protesta koji je prethodio upadu u Kongres pronadjeno pet pušaka.

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer objavila je ubrzo posle napada na Kongres da policijski čas stupa na snagu u 18.00 (ponoć po centralnoevropskom vremenu).

Posle više od dva sata od početka napada na Kongres, Tramp je pozvao pristalice da se razidju, ali im je rekao da su „posebni“ i ponovio neosnovane optužbe da su predsednički izbori pokradeni.

Prethodno je Bajden pozvao Trampa da odmah putem televizije apeluje na svoje pristalice da prekinu napad na zgradu Kongresa SAD, a poteze demonstranata opisao je kao „napad bez presedana na najsvetiji od američkih poslova“.

U zgradu Kongresa upale su desetine Trampovih pristalica nakon što su prekršile bezbednosni protokol.

Sukobi demonstranata i policije izbili su nedugo nakon što se Tramp obratio hiljadama pristalica na protestu ispred Kongresa i usijao atmosferu ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima.

„Nećemo im dozvoliti da ućutkaju vaše glasove“, rekao je Tramp pristalicama ispred Kongresa.

Ubrzo nakon početka napada na Kongres, i Predstavnički dom i Senat prekinuli su zasedanje na kojem je trebalo da budu objavljeni glasovi takozvanih elektora po saveznim državama.

Na izborima 3. novembra glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa ili Bajdena, već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji su 14. decembra formalno birali predsednika tajnim glasanjem. Mediji su objavili da je Bajden tada dobio potrebnih 270 od 538 elektorskih glasova.

Pošto demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa, nema izgleda da bi mogla da bude osporena pobeda Bajdena nad Trampom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.