Policija Severne Irske upozorava na moguće napade na godišnjicu mirovnog sporazuma

Policija Severne Irske upozorila je danas da naoružane disidentske grupe planiraju napade tokom uskršnjih praznika, kada će biti obeležena 25. godišnjica postizanja mirovnog sporazuma kojim su okončani trodecenijski sukobi u tom delu Ujedinjenog Kraljevstva.

Policija je saopštila da je primila obaveštajne podatke o planiranom nasilju oko parade u Londonderiju, koja će u ponedeljak biti održana u znak sećanja na Uskršnji ustanak protiv britanske vlasti u Irskoj 1916. godine.

Američki predsednik Džozef Bajden trebalo bi da poseti Belfast sledeće nedelje, kada Severna Irska obeležava godišnjicu potpisivanja Sporazuma na Veliki petak od 10. aprila 1998. godine, kojim je okončan trodecenijski sukob katolika i protestanata, sa 3.600 mrtvih.

Zahvaljujući tom sporazumu, u čijem su postizanju posredovale SAD, irski republikanci (katolici) i paravojne grupe lojalne Londonu (protestanti) položili su oružje i uspostavili zajedničku vladu u Severnoj Irskoj.

Ipak, male disidentske grupe povremeno izvode napade na bezbednosne snage. Zbog toga su britanske vlasti prošlog meseca podigle nivo pretnje od terorizma u Severnoj Irskoj na „ozbiljan“, što znači da se napad smatra veoma izglednim.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.