U trendu

Policija u Gruziji suzavcem rasteruje demonstracije protiv nacrta zakona o medijima

Gruzijske vlasti upotrebile su danas suzavac i vodene topove kako bi rasterali demonstrante koji su se okupili ispred zgrade parlamenta u prestonici Tbilisiju nezadovoljni predlogom zakona koji vide kao gušenje slobode štampe.

Zakon bi zahtevao bi da se mediji i nevladine organizacije koje dobijaju više od 20 odsto finansiranja iz stranih izvora registruju kao „agenti stranog uticaja“.

Međunarodne organizacije izrazile su zabrinutost zbog nacrta zakona, rekavši da je on protivan demokratskom razvoju Gruzije.

Stotine demonstranata se danima okupljaju u znak protesta protiv predloženog zakona, a u jednom trenutku je izbila tuča među poslanicima.

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili rekla da će staviti veto na zakon ali njegovi autori kažu da je potreban kako bi se postigla transparentnost rada subjekata koje finansiraju predstavnici stranih država. Parlament može nadjačati predsednički veto.

U Rusiji se zakon o stranom agentu često koristi za zatvaranje organizacija i novinskih kuća koje kritikuju vlast.

Gruzijski građanski aktivisti i predstavnici opozicije blokirali su oba ulaza u zgradu parlamenta, skandirajući: „Ne ruskom zakonu!“, „Rusi!“ i „Robovi!“

SAD i Evropska unija upozorile su Gruziju da bi usvajanjem ovog zakona naštetila izgledima da se ikada pridruži EU i NATO-u.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.