U trendu

Policija u pripravnosti: Da li će sutra biti najvećeg nacističkog okupljanja u Evropi

Austrijska policija će biti pojačano prisutna na sutrašnjem skupu, povodom stradanja ustaša neposredno po okončanju Drugog svetskog rata, koji se tradicionalno održava u Blajburgu (Austrija), a na kojem se očekuje dolazak više od 15.000 ljudi, najviše iz Hrvatske.

Planirano je da u Blajburgu u vreme održavanja skupa, koji je okarakterisan kao najveće nacističko okupljanje u Evropi, bude 450 policajaca, jedan državni tužilac, kao i pripadnici Službe za strance i azilante, saopštila je policija.

Ovogodišnje okupljanje, koje se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, biće održano u promenjenim okolnostima, jer je nadležna biskupija odbila da izda odobrenje za održavanje biskupske mise, pa ovaj skup više ne potpada pod versku manifestaciju, već pod zakon o okupljanju.

Planirano je da skup počne molitvom na groblju, zatim povorkom koja će se kretati do spomenika, gde će biti pročitana misa i položeni venci.

Prema policiji, očekuju se pre svega učesnici iz Hrvatske, ali i Nemačke, Švajcarske i Austrije, a računa se sa dolaskom između 100 i 150 autobusa, kao i brojnim automobilima. Policija je u poređenju sa prošlom godinom značajno povećala svoje prisustvo i to za jednu trećinu više. Takođe, skup će sa neba pratiti i dva helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova.

Policajci će, kako je najavljeno, na licu mesta pratiti da li učesnici krše zakon o zabranjenim simbolima, pošto je odnedavno ustaško obeležje ušlo na listu zabranjenih simbola u Austriji, za šta su predviđene drastične kazne. Najavljeno je da će kršenje tog zakona biti odmah sankcionisano hapšenjem, a državni tužilac koji će biti prisutan, odmah će odrediti kaznu.

Prošle godine, dok još nije bio na snazi novi zakon o zabranjenim simbolima, uhapšeno je sedam lica koji su nosili nacističke simbole, od kojih je pet već osuđeno.

Pored komemoracije planirane su i dve demonstracije protiv ustaškog okupljanja.

U centru Blajburga biće održan skup „Za zabranu ustaških i nacističkih okupljanja“.

Drugi skup se održava kod železničke stanice u Blajburgu i povorka će se kretati nadomak Lojpaškog polja, gde se održava sporna komemoracija, a organizatori ističu da će tim okupljanjem odati poštu saveznicima i borcima za oslobađanje Austrije od nacizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar