najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Policijska ubistva pokazuju da SAD imaju ozbiljan problem

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da ubistva dva crnca koja su počinili policajci u Luizijani i Minesoti pokazuju da SAD imaju „ozbiljan problem“.

Obama je rekao da i on oseća „ljutnju, frustraciju i žalost“ zbog niza ubistava koje su u SAD počinili policajci.

U svoj prvoj javnoj reakciji na ubistva u Luizijani i Minesoti ove nedelje, Obama je rekao da je očigledno da to nisu izolovani incidenti, dodajući da su SAD „videle takve tragedije isuviše mnogo puta“ i da svi Amerikanci treba da budu „duboko uznemireni“ ubistvima u Baton Ružu i Sent Polu.

„Oni su simptomi širih izazova u okviru našeg sistema krivične pravde, rasnih dispariteta koji se pojavljuju širom sistema iz godine u godinu i rezultuju u nedostatku poverenja koje postoji izmedju službi za sprovodjenje zakona i mnogih zajednica kojima služe“, naveo je Obama na Fejsbuku.

Obama, koji niije želeo da komentariše detalje slučajeva, rekao je da je ohrabren što ministarstvo pravde sprovodi istragu o ljudskim pravima povodom incidenta u Luizijani gde je 37-godišnji Alton Sterling ubijen u utorak kada se sukobio s dva bela policajca ispred prodavnice u pretežno crnačkom delu grada. Ubistvo je snimljeno i posle masovno gledano na internetu.

U sredu u Minesoti 32-godišnji Filando Katile je ubijen kada ga je policija zaustavila u saobraćaju. Njegova devojka je postavila snimak ubistva na Fejsbuku, navodeći da je ubijen bez razloga dok je posegao za novčanikom kada mu je policajac tražio dokumenta.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike