Policijska ubistva pokazuju da SAD imaju ozbiljan problem

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da ubistva dva crnca koja su počinili policajci u Luizijani i Minesoti pokazuju da SAD imaju „ozbiljan problem“.

Obama je rekao da i on oseća „ljutnju, frustraciju i žalost“ zbog niza ubistava koje su u SAD počinili policajci.

U svoj prvoj javnoj reakciji na ubistva u Luizijani i Minesoti ove nedelje, Obama je rekao da je očigledno da to nisu izolovani incidenti, dodajući da su SAD „videle takve tragedije isuviše mnogo puta“ i da svi Amerikanci treba da budu „duboko uznemireni“ ubistvima u Baton Ružu i Sent Polu.

„Oni su simptomi širih izazova u okviru našeg sistema krivične pravde, rasnih dispariteta koji se pojavljuju širom sistema iz godine u godinu i rezultuju u nedostatku poverenja koje postoji izmedju službi za sprovodjenje zakona i mnogih zajednica kojima služe“, naveo je Obama na Fejsbuku.

Obama, koji niije želeo da komentariše detalje slučajeva, rekao je da je ohrabren što ministarstvo pravde sprovodi istragu o ljudskim pravima povodom incidenta u Luizijani gde je 37-godišnji Alton Sterling ubijen u utorak kada se sukobio s dva bela policajca ispred prodavnice u pretežno crnačkom delu grada. Ubistvo je snimljeno i posle masovno gledano na internetu.

U sredu u Minesoti 32-godišnji Filando Katile je ubijen kada ga je policija zaustavila u saobraćaju. Njegova devojka je postavila snimak ubistva na Fejsbuku, navodeći da je ubijen bez razloga dok je posegao za novčanikom kada mu je policajac tražio dokumenta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.